[24.12.] Rođena Sissi, pravim imenom Elizabeta, austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica

Vladimira Paleček
24. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Iako se car Franjo Josip I. – tada 23-godišnjak – trebao vjenčati njezinom sestrom Helenom, on se preko ušiju zaljubio u 15-godišnju Elizabetu, koja je postala nova austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica. Za svoje suvremenike bila je najljepša žena Europe, a da je Elizabeta bila ujedno inteligentna, jezično nadarena, načitana i politički aktivna, pokazala je tek mlađa generacija povjesničara.

Portret carice Elizabete, autor: Franz Xaver Winterhalter, 1865.

Elizabeta Amalija Eugenija rođena je u Münchenu 24. prosinca 1837. Bila je kći bavarskog vojvode Maksimilijana i princeze Ludovike. Obiteljski joj je dom bio dvorac Possenhofen udaljen od dvorskog protokola, gdje je odrastala slobodno i bez stege pa je više vremena provodila jašući u prirodi nego li za knjigom. Iako su bile dogovorene zaruke Franje Josipa i Elizabetine starije sestre Helene, kad je Franjo ugledao Sissi potpuno ga je očarala ta mlada, vesela, prelijepa i iskrena djevojka.

Ubrzo su se vjenčali. No ono s čime Sissi nije računala bio je izuzetno strog protokol koji je vladao na austrijskom dvoru. Plaha i sramežljiva, odgajana slobodno, sada se morala pokoriti milijunima pravila. U samo nekoliko tjedana počela je kašljati, imati napadaje panike, a ni prva trudnoća nije pomogla. Deset mjeseci nakon vjenčanja rodila je djevojčicu, ali u majčinstvu nije mogla uživati.

Djecu nije smijela dojiti ni odgajati

Baka Sophie je uzela malenu, nazvala je po sebi i nije dozvoljavala Sissi ni da kćer doji ni da se ikako brine za nju. Rodila je i drugu djevojčicu, Giselu, ali i nju joj je baka oduzela. Sophie je, da stvar bude gora, umrla od groznice u drugoj godini života: djevojčice su dobile ospice, no Sophie je podlegla. Dok nije ispunila carsku dužnost i rodila prijestolonaslijedika Rudolfa, bila je izložena raznim pritiscima te joj je davano na znanje kako – ne rodi li potomka – na austrijskom dvoru nije dobrodošla.

Kad je rodila prijestolonasljednika Rudolfa ništa se promijenilo jer je i njega odmah oduzela Franzova majka. Austrijski dvor, neprijateljski nastrojeni velikaši, svekrva i uvijek ozbiljan i zaposlen muž, carski protokol i oduzimanje djece slomili su Sissi i odveli je u depresiju. Osjećala je neizmjernu krivnju što djeci nije mogla dati ljubav i nježnost koju je željela. Sve je to nastojala nadoknaditi četvrtim djetetom – djevojčicom Marie Valerie – s kojom je stalno bila u bijegu, daleko od Beča, protokola, formalnosti i strogoće. Zato je preselila u Mađarsku.

Utjehe u izvanbračnim aferama

Često je boravila u Engleskoj, kao i u domu u Bavarskoj. Kasnije će joj dom biti i na otoku Krfu. Bila je strastvena jahačica te je najviše uživala u lovu i prirodi jašući u društvu najšarmantnijih muškaraca koji su joj se divili i udvarali. Šuškalo se kako je imala neke afere, a gotovo sigurno je jedan od njih bio grof Gyula Andrássy koji će kasnije biti prvi premijer Mađarske. I za cara se govorkalo kako utjehu počesto pronalazi u zagrljajima drugih žena, ponajviše mlade glumice Katharine Schratt.

Za Sissi je najveći i prijeloman trenutak bilo samoubojstvo sina Rudija. Upala je u ponor tuge iz kojeg se nije mogla izvući. Pateći od teških depresija priželjkivala je smrt. Na žalost želja joj se ostvarila na najgori način: 10. rujna 1898. kada se brodom željela vratiti u Montreux odakle je prethodnog dana doputovala, jedan talijanski anarhist bacio se na caricu s kojom je u pratnji bila samo dvorska dama, te joj zabio turpiju u srce. Ni dva sata kasnije 61-godišnja carica podlegla je ozljedama. Njezino mrtvo tijelo prebačeno je u Beč gdje je sahranjena u carskoj grobnici.

Svi još pamtimo trilogiju austrijskog redatelja Ernsta Marischke kojom se, utjelovivši caricu Sissi, proslavila Romy Schneider. 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap