[22.7.] Zaštitnik Škotske i Hrabro srce William Wallace poražen u bitci kod Falkirka

Josip Mihaljević
22. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Sir William Wallace najpoznatiji je škotski vitez koji je postao jedan od glavnih vođa ustanka tijekom Škotskih ratova za nezavisnost. Cijeli svijet zna za ovog heroja zahvaljujući Melu Gibsonu koji je sredinom 90-ih godina režirao i bio glavni glumac u filmu o Williamovu životu, Hrabrom srcu.

william wallace

Foto: Mel Gibson kao William Wallace | Youtube screenshot

Škotski ratovi za nezavisnot naziv je za niz oružanih sukoba između Kraljevine Engleske i Kraljevine Škotske koji su se vodili između 1296. i 1357. godine. Kada je Škotska ostala bez monarha, umiješali su se Englezi koji su htjeli proširiti svoje kraljevstvo na Škotsku.

To se nije svidjelo Williamu Wallaceu, običnom vitezu koji je organizirao ustanak. Od običnih seljaka napravio je efikasnu vojsku koja je Englezima iz dana u dan predstavljala sve veću prijetnju.

Wallace je u prvom ustanku umalo osigurao nezavisnot Škotske, sve do današnjeg dana 1298. godine i Bitke kod Falkirka. Vojska engleskog kralja Edwarda bila je moćnija, a sam Wallace je uspio pobjeći.

Velik dio Wallaceove snage bio je baziran na reputaciji mitskih proporcija i tada je već nosio nadimak zaštitnika Škotske. Bijeg iz bitke mu je narušio ugled i sljedećih nekoliko godina skrivao se sve dok ga Englezi nisu pronašli 1305. godine.

Nakon mučenja, Engleski kralj Edward I. ga je dao vješati, izvaditi organe i raskomadati na četiri dijela. Dijelove je, kao dokaz, poslao u četiri kraja Engleske kao poruku svima koji će pokazivati otpor prema engleskoj kruni.

Nakon smrti, Wallace je zbog mučeničkog statusa postao ikona i simbol otpora među Škotima. Zatim je trag i glas o njemu izgubljen, sve do perioda romantizma kada je ponovno oživljen kao nacionalni junak.

Mel Gibson je 1995. snimio film o Williamu Wallaceu, Hrabro srce, koji je osvojio pet Oscara. Film je kritiziran zbog brojnih povijesnih činjenica koje su prikazali krivo, iako osnovna priča odgovara stvarnim događajima.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [20.7.] na

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [20.7.] na ovom linku.

william wallace
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap