[23.2.] Gutenbergovim strojem za tiskanje tiskana prva knjiga – Biblija

Josip Mihaljević
23. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Johannes Gutenberg bio je njemački izumitelj, tiskar i ”otac moderne knjige”. Rođen je davne 1397.  godine u Mainzu. Najpoznatiji je po tome što je izumio stroj za tiskanje koji je zamijenio dotadašnje pisanje i prepisivanje rukom. Iako su neke vrste tiskarskih strojeva već postojale, Gutenberg je bio prvi čovjek koji je modificirao tiskarski stroj tako da je on izlijevao pojedinačna slova iz metalnih kalupa koji su bili sastavljani u redove i stranice.

Očuvano izdanje Gutenbergove Biblije (Foto: Pixabay)

Gutenbergov izum omogućio je širenje znanja i informacija u renesansnoj Europi. Tiskarski stroj indirektno je bio pokretač brojnih revolucija koje će se odigrati u Europi u sljedećih nekoliko desetljeća – znanstvene, industrijske, prosvjetiteljske – te masovnog opismenjavanja Europe. Gutenberg je putovao Europom gdje je radio kao kovač, a kasnije kao zlatar. Radeći s metalima dobio je ideju za tiskarski stroj te se 1448. vraća u Mainz kako bi to ostvario.

Tiskanje prve knjige

Povratkom u Mainz, Gutenberg se zadužuje kako bi osnovao tiskarsku radionicu. Iste godine je tiskao dva djela, Pjesmu posljednjeg suda i Kalendar za 1488.  Kada se uvjerio da stroj funkcionira, odlučio se na tiskanje cijele knjige. Pet godina kasnije, tiskana je prva knjiga – Biblija na latinskom jeziku. Postoji 49 sačuvanih kopija Biblije iz tog razdoblja, a one se danas nalaze u knjižnicama svjetskih metropola – London, Rim, Vatikan Washington, Berlin i Mainz.

Gutenberg je većinu života proveo u siromaštvu i u dugovima, a njegov civilizacijski doprinos prepoznat je tek posthumno.

https://www.youtube.com/watch?v=gVY-weh2MjA

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap