[20.7.] Tko bi rekao da je Bruce Lee bio ovoliko mudar? Pročitajte 10 najboljih citata ovog velikog majstora

Josip Mihaljević
20. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Bruce Lee bio je hongkonško-američki glumac i jedan od najutjecajnijih majstora borilačkih vještina u 20. stoljeću. Filmsku karijeru je započeo dok je bio u pelenama, a kasnije je snimio više od 30 dugometražnih filmova. Njegovi filmovi se i danas prikazuju, a Bruce Lee ostaje ikona popularne kulture i nadahnuće ljudima diljem svijeta. Bruce Lee je preminuo na današnji dan 1973. godine, a mi smo se prisjetili njegovih inspirirajućih citata.

bruce lee citati

Foto: Skulptura Brucea Leeja u Hong Kongu | Pixabay

Rođen u San Franciscu 1940. godine, Bruce Lee je  kao dječak napustio SAD i preselio se s obitelji u Hong Kong. Otac mu je bio operni pjevač i povremeno bi glumio u filmovima, a to je malom Bruceu bila ulazna karta u svijet filma. Od malih nogu trenirao je borilačke vještine u čemu je bio izuzetno nadaren.

Kada je napunio 18 godina, iza sebe je imao dvadesetak uloga, uglavnom u borilačkim filmovima. Početni uspjeh i slavu poremetile su ulične tuče i loše društvo u koje je upao, nakon čega su uslijedile prve prijave i prvi posjeti zatvoru.

Roditelji su ga poslali natrag u San Francisco gdje se Bruce drastično promijenio. Nastavio je školovanje i uspješno je na Sveučilištu u Seattleu diplomirao filozofiju. Nakon što nije prošao na audiciji za glavnu ulogu u filmu “Kung Fu”, Bruce se razočarao i vratio natrag u Hong Kong. Tamo je dobio ulogu koja ga je lansirala u zvjezdanu orbitu u filmu “Fists of Fury”.

Sada više nije morao ići na audicije i mogao je birati uloge. I izabrao je dobro. Uz uvjet da se svaka scena ponavlja tako dugo dok ne bude savršena, ’72. je počelo snimanje budućeg klasika “U zmajevom gnijezdu”. Utrošeno je 850 tisuća dolara, a film je iste godine postao najgledaniji na svijetu i ostvario zaradu od 200 milijuna dolara.

Bruce nije dugo uživao u slavi. Na današnji dan 1973., bio je u posjeti kod prijateljice kada ga je počela boljeti glava. Ona mu je dala jednu tabletu protiv glavobolje, a Bruce se onesvijestio nekoliko trenutaka nakon. Kada je došla hitna pomoć, Bruce je već bio mrtav. Liječnici su ustvrdili da je umro od cerebralnog edema izazvanog alergijskom reakcijom. Imao je 32 godine.

Najbolji citati Bruce Leeja

1. “Kada postoji sloboda od mehaničkog uvjetovanja, dolazi i jednostavnost. Klasičan čovjek je skupina rutina, ideja i tradicija. Ako slijediš klasičan način, razumijevaš rutinu, tradiciju, sjenu – ali ne razumijevaš sebe.”

2. “Ne postojim na ovom svijetu kako bih živio u skladu s tvojim očekivanjima, niti si ti tu kako bi živio u skladu s mojim očekivanjima.”

3. “Znanje će ti dati moć, ali karakter će ti dati poštovanje.”

4. “Shvati da se najkruće drveće najlakše slomi, dok bambus ili loza preživljavaju savijajući se uz vjetar.”

5. “Zrelost, ne postoji takva stvar. Umjesto toga postoji konstantan evolucijski proces sazrijevanja. Jer ako postoji zrelost, onda je to zaključak i kraj. Tu se lijes zatvara. Možeš fizički propadati u dugom procesu starenja, ali tvoj osobni proces svakodnevnog otkrića traje. Nastavljaš učiti sve više i više o sebi svaki dan.”

6. “Ne boj se neuspjeha. Nije neuspjeh grijeh, nego niski ciljevi. U velikim poduhvatima je slavno čak i ne uspjeti.”

7. “Ne bojim se čovjeka koji je nekada trenirao 10.000 udaraca. Bojim se onoga ko je jedan udarac trenirao 10.000 puta.”

8. “Čovjek, živuće biće, stvarajući pojedinac, je uvijek važniji od bilo kojeg uspostavljenog običaja ili sistema.”

9. “Znati nije dovoljno, moramo primjeniti znanje. Htjeti nije dovoljno, moramo činiti.”

10. “Mudar čovjek može naučiti više iz glupog pitanja nego budala iz mudrog odgovora.”

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [19.7.] na ovom linku.