[19.6.] Lov na komuniste: Bračni par Rosenberg smaknut zbog špijunaže

Josip Mihaljević
19. lipnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Amerikanci su jedina nacija na svijetu koja je upotrijebila nuklearno oružje. Davne 1953. godine, oni su i dalje bili jedina svjetska sila koja je posjedovala ovu strašnu tehnologiju. U jeku Hladnog rata, Sovjeti su svim silama pokušavali doći do toga. Poslali su brojne špijune u SAD, koji su glumili da žive običnim američkim životima, a zapravo su tamo pokušavali doći do tajnih podataka.

rosenberg par

Foto: Julius i Ethel Rosenberg | Youtube screenshot

Julius i Ethel Rosenberg bili su američki građani koji su špijunirali za Sovjetski savez. Dok je Ethel bila povremena glumica, pjevačica i tajnica, Julius je bio električni inžinjer.

Niti deset godina nakon završetka Drugog svijetskog rata, svijet se podijelio u dva bloka i Hladni rat je službeno počeo. U SAD-u su bili iznimno paranoični, a senator McCarthy je predvodio lov na komuniste. Rosenbergovi su bili Židovi, a kao članovi Komunističke partije SAD-a uvijek su bili sumnjivi.

Optuženi su da su Sovjetskom savezu predale američke informacije o izradi atomske bombe.

Ubrzo nakon što su uhićeni, Sovjeti su doslovce uspjeli napraviti vlastitu atomsku bombu. Sudac koji je predsjedao ovim slučajem smatrao je Rosenbergove odgovornima i osudio ih je na smrt, metodom električne stolice.

Za pomilovanje bračnog para, koji su u obrani govorili kako im je sve podmetnuto, zalagali su se poznati svjetski uglednici: nobelovci Jean-Paul Sartre, Albert Einstein; slikar Pablo Picasso, čak i tadašnji papa Pio XII.

Ethel i Julius Rosenberg pogubljeni su na današnji dan 1953. godine. Ethel je imala 37, a Julius 35 godina.

Iako među povjesničarima postoji konsenzus da su Julius i Ethel uistinu bili špijuni, njihovo suđenje je okaljano, a pravnici se slažu kako je smrtna kazna itekako prežestoka s obzirom na nedostatak fizičkih dokaza.

Rosenbergovi su jedini civili smaknuti zbog špijunaže u SAD-u za vrijeme Hladnog rata.

https://www.youtube.com/watch?v=9_hT32LAZvg&t=3s

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [18.6.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap