[19.3.] Rođen general s pjesničkom dušom, Petar Preradović

Josip Mihaljević
19. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

U Grabrovnici kraj Pitomače u đurđevačkoj krajišnoj pukovniji na današnji dan rođen je hrvatski pjesnik Petar Preradović. Bio je jedan od najplodnijih i najcjenjenijih  pjesnika 19. stoljeća za vrijeme hrvatskog narodnog preporoda, odnosno Ilirskog pokreta.

Foto: general Petar Preradović

U dobi od 12 godina, nakon očeve smrti, majka ga je poslala u Vojničku akademiju u Bečkom Novom Mjestu koju je završio 1838. Kao časnik, služio je u Milanu, Zadru, Zagrebu, Beču i drugim mjestima Habsburške monarhije i sudjelovao je u svim važnijim ratnim pohodima austrijske vojske. Dogurao je do čina generala, a mnogi su ga opisivali kao blagog generala koji je bio pjesnik u duši.

Pjesnički opus i sudjelovanje u Ilirskom preporodu

Prve pjesme napisao je u inozemstvu, na njemačkome jeziku. Susreti s hrvatskim domoljubima, popout onoga s Ivanom Kukuljevićem Sakcinskim, ostavili su velik trag na njemu te se Preradović okreće materinskom jeziku i isticanju hrvatske kulturne i jezične bašitne. Preradović je bio svjestan kako bez nacionalnog jezika nema nacionalne svijesti i obratno, tako da je u jednoj od svojih najpopularnijih pjesama ‘Rodu o jeziku’ napisao:

Ljubi si ga, rode, iznad svega, 

U njem živi, umiraj za njega!

Zbog vojne karijere, gotovo je cijeli život proveo izvan domovine, a pjesništvom se bavio koliko mu je generalski posao to dozvoljavao. Kako je ilirski pokret jenjavao, dolazi do gubitka povjerenja u društvenu funkciju poezije i vezu između pjesnika i zajednice.

Posljednja faza njegovog pjesničkog stvaralaštva označila je zaokret od domoljubnih motiva prema spiritualnima. Preradović je bio izrazito cijenjen pjesnik svojega doba i obogatio je domaće pjesništvo nizom žanrova i oblika. Najčešće je ipak pisao budnice, ali bilo je ljubavnih pjesama te pjesama druge tematike.

Umro je u 18. kolovoza 1872. godine u Fahrafeldu, a 1879. godine tijelo mu je ekshumirano i sahranjeno na Mirogoju.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [18.3.] na linku ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap