[19.2.] Rođen ”Doktor” Socrates, brazilski nogometaš i intelektualac

Josip Mihaljević
19. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, ili samo Socrates, rođen je na današnji dan 1954. godine. Iako je široj javnosti najpoznatiji po svojoj nogometnoj karijeri, Socrates je zapravo bio mnogo više od pukog nogometaša. Nadimak “doktor” dobio je tako što je za vrijeme profesionalne nogometne karijere diplomirao medicinu, što ga čini jednim od rijetkih nogometaša s fakultetskom diplomom. Njegovi suigrači iz brazilske reprezentacije zvali su ga mozgom ekipe i smatran je utjelovljenjem brazilske ‘joge bonito’ (predivne igre) koju je karakterizirao fluidan, brz i podosta kreativan način igre.

Foto: Socrates, Flickr

Porijeklom iz brazilskog grada Belema, Socrates je odrastao u relativno dobrostojećoj obitelji. Njegov otac, koji je bio samouk, posjedovao je impresivnu knjižnicu u kojoj bi mladi  Socrates rado provodio svoje dane. Profesionalnu nogometnu karijeru počeo je u brazilskom klubu Botafogo-SP kao dvadesetogodišnjak. Ipak, nogomet mu nikada nije zapravo bio na prvome mjestu. Često je znao nedolaziti na treninge ako su oni bili u isto vrijeme kad i njegova predavanja na medicinskom fakultetu, no kao igrač je bio toliko dobar da to uopće nije bilo bitno. Nakon što je završio medicinu, brazilski fanovi su mu dodijelili nadimak ”Doktor Socrates”. Za Botafogo je odigrao 269 utakmica i zabio 101 gol.

Nogometna karijera bila mu je isprepletena političkom borbom za uvođenjem prave demokracije

Većinu svoje nogometne karijere proveo je u klubu Corinthians, gdje je kao napadački veznjak orkestrirao igru svoje ekipe. Za Corinthians je odigrao 297 utakmica i zabio 172 gola, što je za veznjaka strašno velika brojka. U zemlji koja živi i diše nogomet, to mu je donijelo veliku slavu. Za nacionalnu vrstu nastupio je 60 puta, a najbolji nastupi su bili na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine. Iako Brazil nije osvojio prvenstvo, igrali su toliko dobro da su brojni nogometni stručnjaci ovu ekipu proglasili “najboljom koja nikad nije digla trofej”. Analitički, mirno i gotovo matematički precizna igra.

Ipak, Socratesa su strašno smetale neke druge stvari i prioritet mu je uvijek bio smanjenje siromašnosti, izgradnja cesta i škola te učenje ljude civilizacijskim manirima. Filozofski je promišljao o brojnim stvarima, a u svojoj knjizi Nogometna filozofija napisao je: “Ljepota dolazi prva. Pobjeda je sekundarna. Ono što je bitno je veselje.”

Politička situacija u Brazilu nije bila bajna i Socrates se nikako nije mogao s time pomiriti. Budući da su pokušaji demokratskih izbora u Brazilu, zbog ometanja grupe vojnih generala, više puta propali – Socrates je kao kapetan Corinthiansa izašao na teren s natpisom ‘Democracia’ na leđima. Osnovao je pokret Democracia Corinthiana koji se dodatno bavio demokratizacijom društva. U klub je uveo demokracij u u pravom smislu te riječi, i igrači i zaposlenici su zajednički glasali o svemu. Ipak, Corinthians je bio usamljeni otok demokracije u tadašnjem Brazilu 70-ih godina.

Heroji su mu bili Fidel Castro, Che Guevara i John Lennon. Bio je vrlo karizmatičan i uživao je ogroman ugled među brazilskim pukom, a slični pokušaji demokratizacije društva počeli su se razvijati i u Argentini i Čileu. Budite bez sumnje, Socrates je jedan od najzaslužnijih ljudi za slobodne demokratske izbore u Brazilu koji su se održali 1985. godine.

Nakon što mu je igračka karijera završila, Socrates se u potpunosti posvetio borbi za demokraciju. Pisao je kao kolumnist o korupciji u brazilskom nogometu, o politici, pa i ekonomiji. Strašno ga je naljutilo neodgovorno trošenje sredstava za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine gdje je primjetio kako novac poreznih obveznika završava u privatnim džepovima gradeći megalomanske stadione, poput onoga u Manausu. Bio je veliki ljubitelj kapljice koja ga je na koncu i koštala njegovog života. Jetra mu je otkazala 2011. godine, a svoju veličinu dokazao je time što je odbio transplantaciju koju su mu dogovorili “preko reda”.

https://www.youtube.com/watch?v=L9P1uJ_oxC8

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap