[19.12.] Rođen glumac Ivo Serdar, poznat po mnogim ulogama iz 70-ih i 80-ih

Vladimira Paleček
19. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Ivo Serdar interpretirao je pretežno komične likove u emisijama Dramskoga studija Radija Zagreb i skečevima Televizije Zagreb, primjerice kao Štef iz Klanjca u Nedjeljnom popodnevu, no pamtimo ga i iz mnogih poznatih serija i filmova, poput “Kuda idu divlje svinje” i “Mačak pod šljemom”

Foto: youtube screenshot

Glumac Ivo Serdar rođen je u Gornjem Mikloušu, pokraj Čazme, 19. prosinca 1933. godine. Bio je podrijetlom iz obitelji ličkih bunjevačkih Hrvata. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Isprva je bio član kazališta u Varaždin i zagrebačke Komedije, a od 1966. igra u zagrebačkom HNK-u, te potom kao slobodni umjetnik, član “Teatra u gostima”.

Često je glumio na televiziji, a nastupao je i u filmovima: “Crne ptice”, “Slučajni život”  i “Snađi se druže”. Iznimno popularne i vrijedne uloge ostvario je kao ustaški agent Šojka u seriji “Kuda idu divlje svinje” (1971.) i domobran Franjo Smokvina u seriji “Mačak pod šljemom” (1978). Tu su i uloge u serijama i dramama: “Putovanje u Vučjak” (1985.), “Horvatov izbor” (1985.), “Tamburaši” (1982.), “Jelenko” (1980.), “Punom parom” (1980.), “Posljednji podvig diverzanta Oblaka” (1978.), “Nikola Tesla” (1977.), “Svoga tela gospodar” (1957.) i mnoge druge.

Štef iz Klanjca u Nedjeljnom popodnevu

S posebnim žarom interpretirao je likove najšireg raspona mogućnosti, sve do drama apsurda. Ipak, mnogima je ostao u sjećanju pretežno po komičnim ulogama u emisijama Dramskoga studija Radija Zagreb i skečevima Televizije Zagreb, primjerice kao Štef iz Klanjca u Nedjeljnom popodnevu. Golemu popularnost stekao je i kao voditelj TV kulinarske emisije “Male tajne velikih majstora kuhinje” – sa Stevom Karapandžom – od 1974. do smrti.

Preminuo je iznenada, u Zagrebu, 21. studenog 1985. u 52. godini života, od infarkta, baš uoči 500. izvedbe komedije “Volim Njofru”.

U sklopu Dana satire Fadil Hadžić dodjeljuje se nagrada publike Ivo Serdar za glumu.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Cj07dmkgDU0

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap