[16.8.] Preminuo neokrunjeni kralj rock’n’rolla Elvis Presley

Josip Mihaljević
16. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1977. godine, u dobi od samo 42 godine, svijet je napustio najpopularniji američki glazbenik svog vremena. Elvis je za vrijeme života postao legenda, pomeo je velik broj glazbenih rekorda, od broja snimljenih ploča do prodanih albuma.

elvis presley

Foto: Elvis Presley | Youtube screenshot

Elvis, Kralj rock and rolla, ili jednostavno Kralj, rođen je 8. siječnja 1935. u saveznoj državi Mississippi. Odrastao je u siromašnoj obitelji, a u mladosti je radio slabo plaćene poslove.

Kao 13-godišnjak, počinje pjevati na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama. Visio je u trgovinama gdje su se prodavale ploče, a slušao je pop, country, gospel i crnački R&B.

Kao 19-godišnjak, potpisuje ugovor sa sada legendarnom izdavačkom kućom Sun Records, a prve pjesme je snimio kao rođendanski dar svojoj majci. Nije morao dugo čekati, njegov jedinstveni zvuk i stil, kombinacija raznih elemenata u originalnom miksu bilo je potpuno drugačije od svega što se u to vrijeme mogli čuti.

woodstock
[15.8.] Više od 400.000 hipija pohrlilo na Woodstock, neponovljivi događaj koji je obilježio generaciju

A tek njegovi nastupi uživo, oni su bili priča za sebe. Divlji erotični ples, gibanje kukovima i čudni plesni pokreti bacali su u trans mlade ljude diljem zemlje.

Od 1960. do 1975. godine bio je apsolutni vladar glazbene scene, proveo je gotovo tisuću tjedana na top ljestvicama. Objavio je gotovo stotinu ploča, a uz svu glazbenu popularnost bacio se na sedmu umjetnost – glumio je u 33 filma.

Teret slave i bračni problemi su ga odveli u mračno razdoblje života. Udebljao se, a postao je ovisan o lijekovima, koje je nekontrolirano pio. Nastupi su mu postajali sve gori i gori, a posljednji koncert je održao 1977. godine u Indianapolisu.

Na današnji dan iste godine, pronađen je mrtav na podu kupaonice, a umro je od srčanog udara.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [15.8.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap