[15.5.] Sjećanje na legendarnog kvizomana Mirka Miočića

Josip Mihaljević
15. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 2017. godine napustio nas je legendarni hrvatski kvizaš Mirko Miočić. Svoju kvizašku karijeru započeo je davne 1972. godine u kvizu ‘Tri, dva, jedan… ali vrijedan’ gdje je osvojio drugo mjesto.

mirko miočić

Foto: Mirko Miočić | Youtube screenshot

Rodom iz Rtine kod Zadra, Miočić se rodio 1956. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci, a 1978. godine je završio studij prava, no nikada nije diplomirao.

Svoj prvi veći uspjeh na televizijskim kvizovima postigao je 1983. godine u popularnoj Kviskoteci gdje je osvojio 20.000 dinara. Nekoliko godina kasnije, nastupao je u velikom finalu Kviskoteke gdje je završio treći iza hrvatskog arheologa Radoslava Dodiga i novinara Roberta Pauletića.

Nakon toga uspješno je sudjelovao u drugim kvizovima i igrama asocijacije poput ‘Tri, dva, jedan… ali vrijedan’, ‘Diplomac’, ‘Izazov’, ‘Upitnik’, ‘Jackpot’, ‘Tko želi biti milijunaš’, ‘Najslabija karika’ i drugima. Na malim ekranima je u posljednje vrijeme bio jedan od ‘lovaca’ u popularnom kvizu ‘Potjera’.

U prvih nekoliko godina Milijunaša, više od 50 drugih natjecatelja ga je zvalo kao ‘joker zovi’, a Mirko je svojom reputacijom postao sinonim za taj izraz. Ta suradnja mu je donijela nešto više od 100.000 kuna, dok je natjecateljima osigurao oko 470.000 eura. Upravo zbog njega je uredništvo hrvatske inačice tog popularnog kviza izmijenilo pravilo tako da se ista osoba ne može nazvati više od tri puta u sezoni.

Mirko je rođak Stipe Miočića, trenutačnog prvaka u teškoj kategoriji u najprestižnijoj svjetskog organizaciji za mješovite borilačke vještine. Koliko je Stipe jak u ringu, toliko je Mirko bio jak u kvizovima.

Mirko Miočić se morao povući iz kviza Potjera zbog zdravstvenih problema, a nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo, preminuo je u zadarskoj bolnici 15. svibnja 2017. godine.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [14.5.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap