[14.5.] Na današnji dan rođen je Franjo Tuđman, pročitajte njegove citate o viziji Hrvatske

Josip Mihaljević
14. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1922. godine u Velikom Trgovišću rodio se Franjo Tuđman, prvi predsjednik suverene i samostalne Republike Hrvatske i vrhovnik Hrvatske vojske.

franjo tuđman

Foto: Franjo Tuđman | Youtube screenshot

Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je sudionik antifašističkog pokreta kao obavještajni časnik. Nakon rata, bio je na visokim vojno-političkim položajima. Završio je studij na Višoj vojnoj akademiji 1957. godine i stekao čin general-majora.

Na vlastiti zahtjev napustio je vojnu službu kako bi osnovao Institut za historiju radničkog pokreta u Zagrebu.

Zbog “nacionalizma” je izbačen iz Saveza komunista 1967. godine, a nekoliko godina kasnije bio je osuđen na dvije godine zatvora iz istog razloga. Pušten je nakon 9 mjeseci.

Ponovno je osuđen zbog intervjua na švedskoj televiziji 1981. godine, a pušten van 1983. iz zdravstevnih razloga.

Kao zagovornik hrvatske samostalnosti, politički se angažirao krajem 1980-ih godina, osnovao je Hrvatsku demokratsku zajednicu kojoj je bio predsjednik sve do svoje smrti  1999. godine. Ostalo je, rekli bi, povijest.

Top citati Franje Tuđmana

“Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo i nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude.”

“Draga hrvatska braćo i sestre, imamo na čemu graditi svoju povijest, imamo zašto biti povijesni i čuvajmo to što smo stvorili. Znajmo da je naša sudbina samo u našim rukama. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!”

“U ovom teškom trenutku i na povijesnoj prekretnici, pozivam vas, braćo i sestre da ispunite svoju svetu dužnost u obrani domovine. Budimo složni u borbi za slobodu naše hrvatske zemlje, našega mora i neba nad jedinom i vječnom nam Hrvatskom!”

“Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku (…) za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda. Ali ćemo, razumije se, mi sa tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija. Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom. Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.”

“Nisu nam za sva zla samo drugi krivi. Niti će nam u bilo kakvim okolnostima samo drugi krojiti sudbinu. I za sadašnje stanje svi na svoj način snosimo dio odgovornosti. A pogotovo za budućnost: svoju osobnu, svoga zvanja i svoga naroda.”

“Pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala. A hrvatski narod to ne želi. Nije želio ni sve ono što smo ovdje pretrpili u Vukovaru i u čitavoj Hrvatskoj (…) Sve ovo što činimo nije samo u uskom, lokalnom interesu, nego i u općehrvatskom, općeuropskom, u interesu mira, budućnostiovoga kraja i Europe. I neka nam živi suživot hrvatskog naroda sa srpskom i drugim etničkim zajednicama na ovim područjima. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska.”

“U naše povijesno doba, najvišim povijesnim ciljem svakog nacionalnog bića ostaje postizanje pune nacionalne slobode u suverenoj, vlastitoj državi.”

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [13.5.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap