[14.1.] Preminuo Humphrey Bogart, filmska legenda svih vremena

Vladimira Paleček
14. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Visok svega 173 centimetara, nesavršenih crta lica, s ožiljkom na usnici nije bio tipičan filmski ljepotan, no osvajao je velikom karizmom utjelovivši likove poput špijuna, vojnika, gangstera, kapetana, ili znanstvenika. Iako nikad nije bio službeno školovan kao glumac, posjedovao je urođen glumački talenat. Časopis Entertainment Weekly proglasio ga je najvećom filmskom legendom svih vremena a Američki filmski institut – najvećom muškom filmskom zvijezdom ikada.

Foto: Humphrey Bogart / wikipedia

Humphrey DeForest Bogart rođen je 25. prosinca 1899. u New Yorku u imućnoj obitelji: otac je bio kirurg, a majka međunarodno priznata ilustratorica. Bio je najstarije od troje djece, uz sestre, Frances i Catherine. Roditelji su mu bili dosta službeni, zauzeti svojim karijerama te su se često svađali. Rezultat svega bio je manjak emocija koje su upućivali djeci. “Odgojen sam jako neosjećajno, ali i vrlo pošteno. Poljubac je u našoj obitelji bio pravi događaj. Naši majka i otac nisu se pretjerano brinuli za moje sestre i mene.” Od oca je naslijedio potrebu za pomaganjem drugima, zaluđenost pecanjem, dugogodišnju ljubav za jedrenje i strast prema samouvjerenim ženama.

Počeo je glumiti početkom 20-ih godina prošlog stoljeće te je postao redoviti izvođač u brodvejskim produkcijama u dvadesetima i tridesetima. Nakon burzovnog kraha 1929. smanjila se potražnja za predstavama pa se Bogart okrenuo filmu.

Tvrdokorni cinik plemenitih namjera

Unatoč sjajnim kritikama, Bogart je stekao etiketu gangstera iz B-filmova. Prekretnica se dogodila 1941. godine s filmovima „Visoka Sierra“ i „Malteški sokol“. Sljedeće godine, njegova uloga Ricka Blainea u Casablanci konačno ga je dovela na vrh glumačke profesije, a u isto vrijeme zacementirala je njegovu prepoznatljivu filmsku osobnost; onu tvrdokornog cinika koji ponekad pokazuje svoju plemenitu stranu. Slijedili su trijumfi s filmovima „Duboki san“ (1946.), „Otok Largo“ (1948.), „Blago Sierra Madre“ (1948.), „Afrička kraljica“ (1951.) s Katharine Hepburn, za koji je osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu, te „Pobuna na Caineu“ (1954.) i „Bosonoga kontesa“ (1954.). Sveukupno se pojavio u 75 dugometražnih filmova. Noir drama „To teži bit će pad“ (1956.) bio mu je posljednji film.

Fatalna ljubav s Lauren Bacall

Bogart je 19-godišnju Lauren Bacall upoznao na snimaju filma “Imati i nemati. Tada je već bio u trećem nesretnom braku, s glumicom Mayo Methot. Par se stalno svađao i tukao i razvod je bio neizbježan. Iako je bio poznat po tome što se ne petlja s kolegicama na poslu, a i bio je oženjen, par se na snimanju zaljubio. Kad je njezina majka saznala da je u vezi s 25 godina starijim Bogartom, poludjela je. Smatrala je da nije u redu da je s “ostarjelim, oženjenim alkoholičarem”, no kemija među njima bila je tako snažna da nisu slušali nikoga. Čim se Bogart razveo vjenčali su se, a godinu poslije dobili sina Stevieja. Zajedno su glumili u još tri filma, a 1952. dobili kćer Leslie.

“Drhtala bih samo kad bih ga pogledala. Kad bi uzeo moju ruku, osjetila bih trnce; njegova je ruka bila topla, zaštitnička i puna ljubavi. Bio je moj mentor, učitelj i ljubav mog života. Sjećam se svake riječi koju mi je rekao”, rekla je kasnije Bacall. Par je često razmjenjivao ljubavna pisma.

“Nikad nisam vjerovao da bih opet mogao voljeti jer toliko stvari mi se dogodilo da sam se bojao ljubavi. Sad se bojim da ćeš postati nestrpljiva i da ću te izgubiti, ali čak i da se to dogodi ne bih te prestao voljeti. Ti si moja posljednja ljubav i do kraja života voljet ću te, paziti i biti spreman pomoći ti”, napisao joj je Bogart, a svojim je prijateljima rekao da je to prvi brak koji ga je usrećio.

Zajedno do posljednjeg daha

Njihova ljubav bila je snažna sve do Bogartove smrti, a Bacall je bila uz njega do posljednjeg trena. Naime, kao strastveni pušač obolio je od raka jednjaka.

Njegovi kremirani ostaci sahranjeni su na groblju Forest Lawn Memorial Park u Glendaleu u Kaliforniji. Zajedno s njim zakopana je i mala zlatna zviždaljka, koju mu je poklonila njegova buduća supruga, Lauren Bacall, prije nego što su se vjenčali. U spomen na njihov prvi zajednički film, bilo je ugravirano: “Ako želiš nešto, samo zazviždi.”

Scena iz filma “Imati i nemati” s Lauren Bacall: “Ako nešto želiš, samo zazviždi.”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap