[12.1.] Preminula Agatha Christie, britanska spisateljica kriminalističkih romana

Vladimira Paleček
12. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Više od dvije milijarde prodanih primjeraka različitih naslova čini „kraljicu krimića“ Agathu Christie najprodavanijom autoricom knjiga na svijetu. Mnogi njeni romani i priče uspješno su preneseni na radio, film i televiziju, a u današnje se vrijeme pojavljuju i u obliku stripova i video igara. No, manje je poznato kako je čuvena Agatha Christie pod pseudonimom napisala i šest ljubavnih romana.

Foto: Agatha Christie / wikipedia

Agatha Christie rođena je kao Mary Clarissa Miller 15. rujna 1890. u Torquayu, u engleskoj pokrajini Devon. Rođena je skromnoj obitelji u vrijeme kada su se žene teško uspijevale školovati. Ipak, njena majka se pobrinula da Agatha dobije dobro kućno obrazovanje. Osim čitanja, pisanja i aritmetike, naučila je svirati klavir i mandolinu. Od djetinjstva je pisala poeziju i kratke priče.

Sa 22 godine upoznaje narednika Archibalda Christieja, pilota Kraljevskog zračnog korpusa, da bi se dvije godine kasnije i udala za njega. No već dva dana nakon vjenčnja on napušta Pariz i odlazi na dužnost, a ona za vrijeme Prvog svjetskog rata radi kao medicinska sestra u bolnici Crvenog križa u Torquay, gde stječe mnoga korisna znanja i o otrovima, što će joj biti korisno kasnije kada bude opisivala zločine u svojim romanima.

 

Uzlet u karijeri i raspad braka

Po završetku rata nastanjuju se u Londonu, a 1919. dobivaju kći Rosalind. Godinu dana kasnije Christie objavljuje svoj prvi roman “Misteriozna afera u Stylesu”, u kojem se prvi put pojavljuje Hercule Poirot, lik koji će je kasnije proslaviti i naći se u još 32 njezina romana i nekoliko desetina kratkih priča.

Godinu za godinom, objavljuje još nekoliko vrlo popularnih romana. No, uz karijeru koja joj ide uzlaznom putanjom, brak joj se raspada pred očima: njezin suprug zaljubio se u drugu ženu, mladu Nancy Neele, i zatražio razvod 1926.

Nakon razvoda, Agatha na neko vrijeme u potpunosti nestaje iz javnog života. Međutim, već dvije godine nakon razvoda ponovno se udaje, ovoga puta za arheologa Maxa Mallowana, sa kojim je bila narednih 46 godina u braku, sve do smrti.

 

Pažljivo promatranje, logičko zaključivanje i psihologija

Svjetsku slavu i neospornu titulu „kraljice krimića“ stekla je svojim detektivskim romanima i pričama. Napisala ih je osamdesetak, a njezini najpoznatiji junaci – Hercule Poirot i Miss Marple – stekli su počasno mjesto u svjetskoj galeriji izmišljenih detektiva. Zaplete najpoznatijih knjiga smjestila je u London i pitoma engleska sela ili ljetovališta u razdoblju između dva svjetska rata. Uspješno je prikazala krugove u kojima se i sama kretala i koje je dobro poznavala. Zločin se obično događa u maloj, zaokruženoj zajednici, u kojoj tijekom istrage na vidjelo izlaze razne tajne i skriveni interesi te svi postaju osumnjičeni. U razotkrivanju zločina detektivi se služe pažljivim promatranjem, logičkim zaključivanjem i psihologijom. Otkrivanjem istine, odnosno krivca, detektivi pomažu u ponovnom uspostavljanju zločinom narušenog reda. Osim romana i priča, Agatha Christie je objavila desetak kazališnih komada, a među njima i čuvenu „Mišolovku“, koja se u Londonu izvodi neprekidno od studenoga 1952. Kontinuirano prikazivanje Mišolovke nije jedini rekord Agathe Christie: više od dvije milijarde prodanih primjeraka različitih naslova čini je najprodavanijom autoricom knjiga na svijetu, uz bok čuvenog Williama Shakespearea.

  1. odlikovana je redom Britanskog Imperija i mogla je nositi titulu Dame, što je ženski ekvivalent Sira.

Preminula je 12. siječnja 1976. u svojoj kući u Wallingfordu od posljedica prehlade. Imala je 86 godina.

U filmu „Agatha“ iz 1979. utjelovila ju je glumica Vanessa Redgrave, uz Dustina Hoffmana i Timothyja Daltona.

 

 

[12.1.] Preminula Agatha Christie, britanska spisateljica kriminalističkih romana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap