[11.5.] Ovaj brkati genije naslikao je neke od najluđih slika u povijesti umjetnosti, pogledajte ih u fotogaleriji

Josip Mihaljević
11. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Salvador Dali katalonski je slikar, pisac, dizajner i autor filmova. Povijest će ga pamtiti kao najpoznatijeg predstavnika nadrealizma – smjera u umjetnosti koji se otuđio od stvarnosti i usmjerio svoje napore ka istraživanju ljudskog duha za kojeg su smatrali da je potisnut i ugušen društvenim pritiscima.

salvador dali

Foto: Salvador Dali | Youtube screenshot

Salvador Dali će u povijesti slikarstva biti zapamćen po svojim snažnim i bizarnim slikama. Rođen je na današnji dan 1904. godine u Figueresu, u Španjolskoj. Katalonski pejzaži u kojima je provodio mladost su mu vječita inspiracija i jedan od glavnih motiva u njegovim ključnim slikama.

Bio je izrazito maštovit, ali se još uz to dodatno trudio privlačiti pozornost. Imao je potrebu raditi bizarne i čudne stvari, a to je ponekad rezultiralo ljutnjom njegovih obožavatelja i kritičara, koji su smatrali da te stvari privlače veću pozornost i bacaju sjenu na njegovu sjajnu umjetnost.

Iako su njegove slike jako čudne, u njih je uspio utkati razno razne interpretacije društvenih i osobnih problema s kojima je bio okružen. Često je slikao beskonačne pustinje, mramorne kipove, biccikle ili telefone koji su postali simboli njegovih dubljih, emocionalnih, htijenja.

 Najbolje slike Salvadora Dalija

salvador daliw

salvador dali salvador dali salvador dali salvador dali  salvador dali salvador dali salvador dali salvador dali salvador dali salvador dali salvador dali salvador dali salvador dali

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [10.5.] na ovom linku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap