[10.5.] Rođen omiljeni hrvatski glumac Ivica Vidović, Servantes iz Našeg malog mista

Josip Mihaljević
10. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1939. godine rođen je legendarni hrvatski glumac Ivica Vidović. Igrao je nebrojene uloge, ali najviše ćemo ga pamtiti kao legendarnog Servantesa iz “Našeg malog mista”.

ivica vidovic

Foto: Ivica Vidović kao Servantes u Našem malom mistu | Youtube screenshot

Ivica je rođen na današnji dan 1939. godine u Beogradu. Glumu je diplomirao na Kazališnoj akademiji u Zagrebu 1963. godine, a prvi glumački angažman dobio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Kasnije je bio član i drugih kazališnih kuća, poput dramskog kazališta “Gavella”, Teatar itd, HNK u Splitu i druge. Za kazališnu karijeru bio je višestruko nagrađivan.

Na prijelazu u sedamdesete godine postao je jedan od najistaknutijih filmskih glumaca u bivšoj državi. U hrvatski i jugoslavenski film unosi novi tip uloge: introvertan, deziluzioniran, suvremeni urbani tip junaka (zapravo antijunaka) i gubitnika. Pomalo sporih, melankoličnih kretnji, osobito je dobro tumačio zbunjene likove, koji su u političkim okolnostima bili posebice nesnalažljivi.

“Izraziti pozitivac”, “šarmantan”, “mlada duša”, “umjetnik”, “velikan”, “dobar kolega”, samo su neki od izraza koje su za njega upotrijebili kolege glumci.

Najpoznatije televizijske uloge su mu one Servantesa u “Našem malom mistu”, Očalinka u “Velom mistu” te kao dr. Ante Guzina u “Našoj maloj klinici”.

Zapažene uloge ostvario je i na velikom platnu u sljedećim filmovima: “U gori raste zelen bor”, “Kužiš stari moj”, “Servantes iz Malog Mista”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Kad mrtvi zapjevaju”, “Maršal”, “Što je muškarac bez brkova”…

Preminuo je u Zagrebu nakon duge bolesti 18. travnja 2011. godine. Iza sebe je ostavio gotovo 50 filmskih uloga, neumorno je snimao i gotovo se svake godine pojavio u nekom projektu! Za vrijeme života primio je brojne nagrade, od kojih se posebno ističe Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

https://www.youtube.com/watch?v=v7PflEbUtF4

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [9.5.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap