[11.3.] Rođen dr. Himzo Polovina, legenda bosanskog sevdaha

Josip Mihaljević
11. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Sevdalinka, ili sevdah, poznata je bosanska narodna pjesma koja ima dugu tradiciju u Bosni i Hercegovini, a popularna je i u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Pojam sevdah u bosanskom jeziku označava čežnju, odnosno ljubavni jad. Himzo Polovina je zasigurno najprominentniji izvođač sevdaha u prošlome stoljeću, a njegovo duboko razumijevanje sevdalinki ostavilo je golem trag u bosanskoj kulturnoj baštini.

Foto: Himzo Polovina | Youtube screenshot

Himzo Polovina rođen je na današnji dan 1927. godine u Mostaru. Kao dječak je razvijao svoje glazbene vještine uz pomoć oca Mušana koji je bio dobar svirač šargije. Bio je član muslimanskog kulturno-umjetničkog društva “ITIHAD” gdje se dodatno razvijao kao pjevač, glazbenik, ali i recitator. Pred početak Drugog svjetskog rata učio je svirati violinu kod poznatog profesora i majstora violine češkog porjekla Karla Malaceka.

Liječio je ljude glazbom

[10.3.] Predao se Hiroo Onoda, japanski vojnik koji se nastavio boriti 30 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata

Kao student Medicinskog fakulteta sudjelovao je u brojnim priredbama različitih KUD-ova. Usporedno s glazbenom karijerom, završava specijalizaciju i postaje neuropsihijatar. U liječničkoj praksi je uspješno primjenjivao muzikoterapiju o kojoj je pisao znanstvene radove. Bio je cjenjeni liječnik u Bolnici za mentalnu rehabilitaciju Jagomir u Sarajevu sve do 1986. godine kada je umro.

Pjevačka karijera mu je trajala tridesetak godina, a njegova ljubav prema tradiciji sevdaha učinila ga je jednom od središnjih autora i izvođača istih. Zabilježen je njegov doprinos u prikupljanju i interpretiranju starih narodnih pjesama koje su bile na rubu zaborava.

Snimio je preko dvadeset gramofonskih ploča koje su dosegnule milijunsku tiražu te nekoliko audio kazeta. Često je nastupao na koncertima priređenim u humanitarne svrhe, po bolnicama, domovima umirovljenika, iznemoglih i starijih osoba, domovima za napuštenu djecu itd.

Preminio je nakon jednog koncerta u Crnoj Gori 1986. godine od posljedica srčanog udara, a posljednja pjesma koju je izveo bila je “Emina”.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [10.3.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap