[10.3.] Predao se Hiroo Onoda, japanski vojnik koji se nastavio boriti 30 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata

Josip Mihaljević
10. ožujka 2018.
Vremeplov
A- A+

Japanski poručnik Hiroo Onoda najpoznatiji je japanski vojnik iz Drugog svjetskog rata, a svoju slavu stekao je time što je nastavio pružati otpor u južnom Pacifiku čak 30 godina nakon završetka rata. Razlog je bio dosta jednostavan – nije znao da je rat završio, a odbijao je povjerovati da je Japan kapitulirao. U džungli je proveo 30 godina, povremeno ubijajući Filipince iz zasjede i sabotirajući poljoprivredne usjeve.

Foto: Hiroo Onoda, 1944. godine

Prije rata, Onoda je bio sasvim običan japanski državljanin koji je radio za jednu kinesku trgovačku tvrtku. S 20 godina pozvan je u japansku vojsku što je odmah i učinio – vojnu obuku stekao je u jednoj od najstrožih vojnih škola, a specijalizirao se za vojnog obavještajca i gerilskog ratnika.

Dolazak na filipinski otok Lubang

Na otok Lubang, gdje se skrivao po džunglama 30 godina, poslan je u prosincu 1944. godine. Naredbe su mu bile nedvosmislene: “Ovo može potrajati tri godine, može potrajati pet, ali što god da se dogodilo, mi ćemo se vratiti po tebe. Do tada, sve dok imaš jednog vojnika, ti ga moraš voditi. Možda ćete morati živjeti od kokosovih oraha. Ako je to slučaj, živite od kokosa! Ni pod kojim okolnostima ne smiješ odustati od svog života dobrovoljno.

Otok su ubrzo zauzele savezničke sile, a Onoda je s malom grupicom vojnika gerilskim metodama napadao savezničke vojnike. Japan se službeno predao 1945. godine nakon što su Sjedinjene Američke Države bacile atomske bombe na Hiroshimu i Nagasaki. Duboko iza neprijateljskih linija, vijest nije došla do Onode…

Svi pokušaji obavještavanja Onode završili su neuspjehom

Vidno iznervirano lokalno stanovništvo svim je silama pokušalo objasniti japanskim vojnicima da je rat prestao. Prvo su unajmili Boeing B-17 da izbaci letke po cijeloj džungli u kojima je pisalo da je rat završen. Onoda je to smatrao provokacijama i neprijateljskom propagandom te je nastavio s gerilskim aktivnostima.

Kada prva runda letaka nije uspjela, iz aviona je izbačeno još više letaka zajedno s japanskim dnevnim novinama, fotografijama i pismima obitelji vojnika. Čak su poslani japanski delegati kojima je cilj bio pronaći Onodu i vratiti ga kući – no gerilci su i dalje odbijali povjerovati u autentičnost pamfleta. Čvrsto su se držali svojih zapovijedi, pružali su otpor i čekali svoje zapovjednike da se vrate po njih.

Onodina skupina postajala je sve manja i manja, jedan njegov suborac je pobjegao i predao se 1949. godine – što je samo produbilo Onodinu paranoju te je postao još oprezniji. Kako su godine odmicale, neki od njegovih suboraca su smrtno stradali u borbama protiv Filipinaca. Onoda je, zajedno s još jednim preostalim vojnikom, ubio preko 30 i ranio preko stotinu nedužnih Filipinaca u godinama koje su uslijedile.

Povratak kući

[9.3.] Rođen Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru

Japanci su dugo vremena mislili kako je Onoda zapravo mrtav. Njegov posljednji suborac, Kinshichi Kozuka ubijen je 1972. godine. Nakon što su pronašli njegovo tijelo, japanske vlasti su odlučile poslati još jednu delegaciju kojoj je cilj bio pronaći Onodu. Ipak, on je imao 27 godina iskustva skrivanja po džungli i nikako ga nije bilo lako pronaći.

Dvije godine kasnije, jedan japanski student odlučio je pronaći Onodu i on je prvi Japanac koji je uspostavio kontakt s Onodom nakon završetka rata. Onoda se nije htio predati, a student je otputovao natrag u Japan kako bi pronašao Onodinog zapovjednika, umirovljenika koji je nakon rata radio u jednoj japanskoj knjižari.

Na današnji dan, 1975. godine zapovjednik se vratio po Onodu i izdao mu službenu naredbu da se preda. On je to odmah učinio, a filipinske vlasti su mu oprostile sve zločine jer je Onoda zaista vjerovao kako rat još traje. Vratio se u Japan kao junak i dobio je plaću za 30 godina provedenih u džungli. Doživio je duboku starost, a umro je od posljedice upale pluća 2014. godine.

 

Foto: Onoda predaje svoj samurajski mač predsjedniku Filipina Ferdinandu Marcosu 1975. godine

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [9.3.] na linku ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap