[10.1.] Preminula Coco Chanel, francuska modna kreatorica i ikona svjetske mode

Vladimira Paleček
10. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Coco Chanel smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću. Iako je bila genijalka, najviše je se pamti po tri izuma: Chanel odijela koji se sastoji od suknje do koljena i sakoa, maloj crnoj haljini koju je osobito popularizirala glumica Audrey Hepburn a postala je nezaobilazan odjevni predmet svih žena, i parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1923. Njezin poslovni život bio je jednako zanimljiv kao i privatni – imala je niz ljubavnika ali se nikada nije udala.

Coco Chanel / Foto: Flickr

Gabrielle “Coco” Chanel rođena je 19. kolovoza 1883. u francuskom gradiću Saumuru. Nakon rođenja njezin otac napušta obitelj, pa su njegova djeca prepuštena na skrb rođacima i sirotištu. 1909. otvara prvi dućan za prodaju ženskih šešira, te postaje toliko uspješna da se u roku od jedne godine preseljava u Rue Cambon, vrlo prestižnu lokaciju u Parizu. Iako su suknje postojale i prije nje, Coco Chanel ih je pretvorila u obavezni standard. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije. Nadimak “Coco”, koji znači “ljubimac”, navodno je dobila u kafiću La Rotonde na Montparnasseu, gdje je pjevala u kabaretu. Kad bi publika htjela još, vikali bi “Coco” i tako joj je ime ostalo.

Brojni slavni ljubavnici

U ljubavi je Chanel bila prilično fatalna žena. Imala je nekoliko ludih i velikih ljubavi. Najveća je bila s Arthurom Boyem Chapelom, koji je financirao većinu njenih ranih poslovnih pothvata. Bili su skupa punih devet godina, iako se oženio engleskom aristokratkinjom Dianom Wyndham. No, ta je ljubav tragično završila: Arthur je poginuo u prometnoj nesreći. Najslavnija je svakako njezina burna romansa s legendarnim ruskim skladateljem Igorom Stravinskim, koja je započela kada ga je Coco udomila nakon što je iz Rusije došao u Francusku – skupa sa suprugom i četvero djece – u svojoj vili. Voljeli su se kratko ali intenzivno.

Malo je manje poznata ljubav između nje i njemačkog časnika i nacističkog agenta, baruna Hansa Gunthera von Dincklagea zvanog “Spatz”, s kojim je dugo ostala u vezi. Barem tako  tvrdi autorica knjige “Coco Chanel: Intimni život” Lisa Chaney. U knjizi autorica ističe i kako je slavna dizajnerica održavala vezu sa Salvadorom Dalijem dok je on bio u braku.

Umrla je 10. siječnja 1971. godine, a navodno su joj posljednje riječi bile: “Ovako se umire! ”

Coco Chanel / Foto: Flickr

Evo ekskluzivna kratkog pogleda na unutrašnjost apartmana poznate dizajnerice, koju donosi britanski Vogue:

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap