[1.7.] Pročitajte 10 najboljih citata matematičara koji je naš svijet opisao najboljim od svih mogućih svjetova

Josip Mihaljević
1. srpnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današni dan 1646. rođen je Gottfried Wilhelm Leibniz, njemački filozof, matematičar, fizičar i diplomat. Bio je čudo od djeteta, već s 12 godina savršeno je ovladao latinskim jezikom na kojem je pisao pjesme. Volio je isticati svoje slavensko podrijetlo, često je govorio da je slavenskog podrijetla, njemačkog roda i francuskog obrazovanja.

leibniz

Foto: Gottfried Wilhelm Leibniz | Youtube screenshot

Leibniz je volio čitati i čitao je sve što mu je došlo pod ruku. Kada mu je umro otac, Gottfried je nasljedio njegovu impresivnu biblioteku s djelima Galleja, Platona, Arsitotela, Hobbesa, Bacona, Descartessa i mnogih drugih velikih umova.

Leibniz u povijesti matematike ima posebno mjesto, ali je bio toliko svestran da je djelovao na više znanstvenih područja – poput filozofije. Leibniz je, između ostalog, izumio prvi stroj koji je računao. Tako da se može reći da je još u 17. stoljeću, tehnički, izumio prvo računalo.

U filozofiji će ostati zapamćen po svojem optimizmu – odnosno zaključku da je ovaj svijet (zapravo svemir), u ograničenom smislu, najbolji od svih mogućih svjetova. Zbog te izjave su ga njegovi suvremenici (poglavito Voltaire) često ismijavali, ali Leibniz je jasno znao što je time htio reći.

Znao je da ovaj svijet “ne valja”. I sam je rođen tijekom Tridesetogodišnjeg rata koji je harao Europom, a odrastao je u ratom rasturenim zemljama. Ubojstva, glad, ratovi, kriminal, nepravda – sve to pripada našem svijetu. Njegova teza o najboljem od svih mogućih svjetova govori o tome kako mi (ljudi) možda griješimo kad mislimo da bi mogao postojati bolji svijet. Jer da je mogao – Bog bi ga takvim stvorio.

10 najboljih citata Gottfrieda Wilhelma Leibniza

1. Ne postoji ništa bez razuma.

2. Nije vrijedno da odlični ljudi gube sate i sate kao robovi dok računaju, taj zadatak se sa sigurnošću može prepustiti strojevima.

3. Zašto postoji nešto, a ne ništa?

4. Svaki osjećaj je percepcija istine.

5. Da uzmete mozak i napušete ga do veličine dvorca, mogli biste hodati unutra – ali nećete pronaći svijest.

6. Glazba izaziva užitak u ljudskom mozgu jer mozak procesuira glazbu kao računanje, bez da je svjestan da računa.

7. Sve što je moguće zahtjeva  postojati.

8. Uvjeren sam da svo nezapisano znanje koje je razasuto među čovječanstvo svih zanimanja nadmašuje u kvantiteti i u važnosti bilo što što možemo pronaći u knjigama te da najveći dio ljudskog bogatstva još uvijek čeka da bude zabilježeno.

9. Voljeti znači biti sretan zbog sreće druge osobe. Iskusiti užitak zbog sreće druge osobe. Ja to definiram kao pravu ljubav.

10. Iako se za cijeli jedan život može reći da nije ništa više od sna, a za cijeli fizički svijet koji nas okružuje možemo reći samo da je prispodoba; ja ću nazvati i naš san i našu prispodobu stvarnima, jer ako koristim razum, ona me nikada neće prevariti.

Pročitajte što se dogodilo 30.6. ovdje.

leibniz
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap