Zlatko nam je ispričao kako je izgledalo polaganje urne njegove supruge koja je tijelo donirala medicini

Ana Kanazir
28. svibnja 2023.
Priče
A- A+

Darivanje tijela nakon smrti u medicinske svrhe se provodi već dugi niz godina, a u Zagrebu se tijela mogu donirati Medicinskom fakultetu. Ovo je plemeniti čin gdje donirano tijelo (kadaver) koriste studenti medicine kako bi ovladali tajne građe ljudskog tijela, bolje naučili gradivo i bili spremni za rad. Umirovljeniku Zlatku je supruga preminula prije šest godina, donirala je tijelo Fakultetu, a njezina je urna nedavno položena u grobnicu na Krematoriju. Zlatko nam je ispričao sve detalje.

Zlatko u rukama drži urnu svoje supruge na ceremoniji polaganja urni

Ceremonija polaganja urni | Foto: Facebook, STUDMEF

Zlatkova supruga Vesna je preminula prije šest godina, a za doniranje tijela Medicinskom fakultetu se odlučila nešto ranije. Otkrili smo kako točno izgleda cijeli proces, zašto se odlučila na ovaj plemeniti čin, ali i kako izgleda ceremonija polaganja urni u zajedničku grobnicu.

Broj doniranih tijela se povećava

Kako smo saznali od profesora i doktora znanosti, predstojnika Zavoda za anatomiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Zdravka Petanjeka, postoje podaci kako je bilo godina kada je donirano više od 100 tijela u godinu dana. Nakon 1970. godine taj se broj znatno smanjio pa su na Zavodu za anatomiju od 1990. do 2005. godine dobivali do tri tijela godišnje. Sada dobivaju oko 30 tijela godišnje, a nadaju se kako će nakon obnove Medicinskog fakulteta ovaj broj još i rasti.

Nakon što tijela više nisu potrebna za medicinske svrhe, slijedi proces kremiranja i stavljanja pepela u urne, a potom se one polažu ili u zajedničku grobnicu posebnom ceremonijom u Velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju ili se predaju obitelji te se urne polažu u obiteljsku grobnicu. Sve smo saznali od umirovljenika Zlatka iz prve ruke.

Odluka o doniranju tijela

Zlatko nam je ispričao kako je njegovu ženu životni put spojio s medicinskim temama gdje je i saznala za mogućnost doniranja organa, a ubrzo nakon toga se registrirala u Program darivanja tijela.

– Vesna je završila gimnaziju i zanimale su je prirodne znanosti. Na kraju gimnazije ju je posebno zanimala medicina i sanjala je da će je upisati. Išla je na prijamni ispit i bila je treća ispod crte, ali nije uspjela upasti, a na kraju je završila na agroekonomiji, gdje je i diplomirala. Igrom slučaju se zaposlila kao novinarka na radiju. Ovdje ju je ponovno sudbina spojila s medicinskim temama. Kroz godine rada se otvorio dio zdravstvene tematike, a ona ju je, naravno, prihvatila. Za vrijeme Domovinskog rata su glavna tema bila prognanici, a pojavila se i tema doniranja organa koja je tada bila tek u povojima. Vesna je nedugo zatim imala donorsku karticu, ispričao nam je umirovljenik.

Ipak, onda je Zaklada za doniranje organa u medicinske svrhe stigla u Hrvatsku pa se na kraju Vesna ipak odlučila za ovu opciju.

– Nije isto kada studenti rade na lutkama ili anatomiju na realnom tijelu. Iako je kadaver, i dalje se mogu provesti analize funkcionalnosti lijekova i na kraju se Vesna odlučila na doniranje tijela poslije smrti medicini, rekao je Zlatko.

Ceremonija polaganja urni

Ceremonija polaganja urni | Foto: STUDMEF

Ceremonija polaganja urni

Nitko nije očekivao da će od odluke o doniranju tijela do Vesnine smrti proći tako malo vremena. S druge strane, od doniranja tijela Fakultetu do polaganja urne u grobnicu, spletom raznih okolnosti, prošlo je šest godina, dok je očekivano vrijeme za ovaj proces – dvije godine.

– Kada je umrla, prema informacijama koje sam dobio s Medicinskog fakulteta, pretpostavlja se period od dvije godine, od trenutka kada tijelo dođe na Medicinski fakultet do isporuke urne. Ipak, u njezinom slučaju je prošlo šest godina od smrti do polaganja urne. Prvo je bila pandemija koronavirusa, a potom i potres koji je oštetio zgradu Medicinskog fakulteta na Šalati. Sve skupa je na neki način zastalo, objasnio nam je Zlatko.

Što se tiče samog polaganja urni, ona se može položiti u obiteljsku grobnicu bilo gdje u Hrvatskoj ili se može položiti u zajedničku Grobnicu darivatelja tijela na Krematoriju, pri čemu je onda organizirana posebna ceremonija. Vesna se odlučila za potonju opciju.

– Svečano polaganje urne u zajedničku grobnicu je bilo u ožujku. Ja sam izrazio želju da ja nosim urnu jer mi je ovo bila zadnja prilika da budem s Vesnom. Inače urne nose brucoši Medicinskog fakulteta po točno određenom protokolu iz dvorane na Krematoriju do kripte, a ovo je bio unikatan slučaj. Bilo je više od 100 ljudi, a položeno je 25 urni. Nastupao je pjevački zbor Medicinskog fakulteta, bile su recitacije, govori i zahvale studenata i nastavnika Fakulteta. Tijekom ceremonije objavljena su i sva imena darivatelja. Brucoši su onda nosili urne do kripte, odnosno Grobnice darivatelja tijela, gdje su ih unutra postavljali radnici groblja. Za vrijeme polaganja je pjevao zbor. Kasnije je kripta zatvorena i tim postupkom je moja supruga konačno pronašla svoje mjesto. Njezina želja je bila da i ja svoje tijelo doniram fakultetu pa ću to i napraviti da nekome isto tako pomognem, ispričao nam je sugovornik.

Kako se prijaviti za doniranje tijela?

Darivanje, odnosno doniranje tijela u medicinske svrhe je vrlo plemenit čin kojima se pomaže studentima medicine da bolje mogu naučiti sve o ljudskom tijelu. Svi koji žele donirati tijelo mogu to napraviti prijavom, čime postaju službeno registrirani u Program darivanja tijela na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dobivaju odgovarajuću donorsku karticu, zahvalnicu i lančić, a podaci (ime, prezime i kontakt) se pohranjuju u registru donora na Zavodu za anatomiju. Potrebno je želje o doniranju tijela prenijeti članovima obitelji, odnosno skrbnicima, kao i obiteljskom liječniku, jer oni obavještavaju Fakultet o smrti. Također, donja dobna granica za prijavu u Program darivanja tijela je 60 godina.

Važno je znati kako prijava u program donacije nije moguća kroz cijelu kalendarsku godinu. Prijava u program darivanja tijela započinje 1. siječnja te se nakon prijave ciljanog broja osoba u određenoj kalendarskoj godini prijave obustavljaju, a s njima se ponovo započinje početkom sljedeće kalendarske godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap