Važno im je da su zajedno: Ova ekipa godinama uživa na radionicama akvarela

Jelena Ratko
27. svibnja 2018.
Priče
A- A+

Zaklada Zajednički put na obali Jarunskog jezera svakog radnog dana okuplja starije osobe različitih interesa kako bi zajednički učili, stvarali i bavili se onime što vole – kvalitetno provodeći vrijeme. Jedna od aktivnosti koja se provodi u Senior centru Zaklade je i radionica Akvarel, na kojoj se svakoga utorka okuplja do dvadesetak polaznica.

Voditeljica radionice Ingeborg Crnogaj (u sredini) s polaznicama

Akvarel je zanat koji se treba savladati – najteža je likovna tehnika, smatraju polaznice, a slaže se i voditeljica Ingeborg Crnogaj, koja se bavi akvarelom već više od 35 godina. Radionica se, uzastopno, već osam godina održava u Senior centru na Staglišću, prostoru smještenom na obali Jarunskog jezera. Nekad je na istoj lokaciji bila sigurna kuća – Crnogaj ističe kako je još tamo imala likovne radionice i prisjeća se kako su ruševne zidove tada još nepreuređenog prostora oblijepili slikama – “zidovi su bili sve slike”, kaže.

Zaklada osnovana 2012. godine

Prije nešto više od šest godina, prostor je kompletno preuređen, a na tom mjestu smjestio se Senior centar Zaklade Zajednički put. Sve aktivnosti Centra su besplatne, a radionicama se nastoji pokriti što širi spektar interesa i ostaviti prostora za daljnji razvoj aktivnosti, naglašavaju iz Zaklade.

“Prije sam išla na drugu radionicu koju sam plaćala, onda sam saznala za ovu besplatnu. Sad idem na ovu i još jednu, gdje se rade akril, pastela i druge tehnike”, kaže Vesna i objašnjava kako u Centar dolazi, prije svega, radi dobrog društva i da ne bude kod kuće. “Otkad sam u mirovini, gledam kaj se ne plaća”, dodaje.

Superseniori u Senior centru

Na svakom susretu polaznicama se zadaje nova tema – na jednom radu zatim rade dok ga ne dovrše, pa prelaze na novi. Zidovi prostorija Zaklade prepuni su akvarela nastalih tijekom proteklih šest godina te je vidljiv napredak.

“Radi se na veliko”, govori Crnogaj, koja iza sebe ima preko 100 samostalnih izložbi. Njezinim izložbama otvorena je nekolicina galerijskih prostora, a slikanjem se bavila uz stalni posao, dok je radila u banci. Otkako je u mirovini, vodila je nekoliko slikarskih radionica – najprije onu u svojoj župi, kada je trebalo ukrasiti pod u crkvi pa ju je župnik zamolio da dođe predavati u likovnu koloniju na Vrbanima. Nakon toga, podučavala je slikanju umirovljenike u Gerontološkom centru Trešnjevka, a onda su je preporučili i za ovu radionicu, koja traje, kako sama kaže, “dulje nego ijedna do sada”. Dok je većina njenih radionica do sad trajala godinu do dvije, ova se održava već devet godina, na što je iznimno ponosna.

Izložbe, izleti, vježbanja, kino…

U travnju je u Knjižnici Staglišće održana izložba Proljetna šetnja akvarelom, gdje su polaznice ove radionice i polaznice radionice u Gerontološkom centru Trešnjevka predstavile svoje šarene radove.

Osim susreta u Senior centru, ova ekipa izletuje i slika u prirodi. Nedavno su, kažu, imali cjelodnevni izlet u Grad mladih – tamo su učili raditi s keramikom i glinom. U prirodi su i slikali na svili, što pamte kao jedan od zabavnijih slikarskih izazova. Za Božić, ove slikarice izrađuju čestitke koje onda Zaklada prodaje na raznim lokacijama po gradu. Za Uskrs ove godine, pohvalile su se polaznice, izradile su 50 pisanica.

“Prošli smo i bolesti, svašta smo prošli – ali smo bili zajedno, a to je najvažnije. Sad je jedna gospođa kuk operirala, pa je zvala i rekla mi, nemoj me brisati s popisa, doći ću opet – to je velika nagrada, kad vam se ljudi vraćaju”, kaže Crnogaj, koja potiče sve umirovljenike na česta druženja jer smatra prijateljstvo najvećim bogatstvom.

Nisu samo radionice akvarela besplatne

Radionice, kao i ostale aktivnosti Zaklade, financira Grad Zagreb. Osim kreativnih radionica, osnovan je i Razvojni centar za osnaživanje prava starijih osoba. Zaklada je 2012. provela istraživanje o pravima osoba starije dobi, što je rezultiralo potrebom za pokretanjem projekta u sklopu kojeg se organiziraju javne tribine, okrugli stolovi i razne radionice – slikarska, literarna, radionica stranih jezika, filmsko prijepodne, radionica izrade nakita, radionica matematike…

Senior centar surađuje s brojnim udrugama koje koriste njihov prostor u svrhu održavanja aktivnosti za osobe starije dobi. Udruga Neki novi klinci, primjerice, svakog ponedjeljka organizira matematički tečaj Zlatne vijuge – tamo polaznici rješavaju jednostavne matematičko-logičke zadatke. Ponedjeljkom se u Zakladi okupljaju i nordijski hodači, likovnjaci i polaznici tečaja engleskog jezika. Utorkom se održava radionica izrade keramike, jedno edukativno predavanje, zajedničko vježbanje i radionica akvarela. Srijeda je rezervirana za psihološko savjetovanje, napredne jezičare, izradu nakita i naprednu računalnu radionicu. Četrvtkom se organizira radionica kreativnog šivanja, škola zdravlja, zdravstveno savjetovalište i okuplja se Grupa kreativnih žena, dok su petkom u Centru opet jezičari, a prijepodne je rezervirano za projekciju filma i raspravu. Za svakoga ponešto. Na sve aktivnosti se još uvijek moguće prijaviti – dapače, mjesta se otvaraju dolaskom toplijih dana, pa ima slobodnih stolaca.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap