Umirovljenik Stanoje (77): „Čovjek je bio slijep, ja to nisam znao“

Barbara Jurišić
24. rujna 2022.
Priče
A- A+

Stanoje (77) je već dugo u mirovini i ima jedan hobi, danas ne tako uobičajen – radio-amaterstvo. S time se već dugo bavi te ga je to obilježilo brojnim iskustvima. Zadovoljan je u mirovini, ali i u ljubavi. U braku je već 57 godina, a jedna od tajni uspjeha u tome je strpljenje.

Stanoje (77) u Osijeku
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Umirovljenik Stanoje (77) je radni vijek proveo kao direktor jedne firme. Vrijeme ispunjava tako što, putem radija, komunicira s ljudima diljem svijeta. Za tu komunikaciju koristi Morseovu abecedu.

Tečaj €/kn: 7,53450

„Samo njihovi valovi dostižu neka mjesta koja drugi valovi ne dostižu“

„U mirovini sam dosta dugo. Prije sam bio direktor jedne firme. Ja sam vam radio-amater, bio i ostao još uvijek. To je samo jedan od hobija, imam ih puno, ali mi je ovaj glavni. Radio amateri su ljudi koji uspostavljaju bezobvezne veze s cijelim svijetom kao hobi. Druga svrha toga je to da pomažemo u poplavama, potresima. Samo njihovi valovi dostižu neka mjesta koja drugi valovi ne dostižu iako su drugi valovi danas jako rašireni. Radio-amateri su i dalje ostali tu negdje.“- rekao je gospodin Stanoje.

Ima svoj uređaj s kojim komunicira sa svim radio-amaterima diljem svijeta i to su sve slučajne veze. Uglavnom komunicira telegrafijom, a najviše se služi Morseovom abecedom. Morseova abeceda je sastavljena od točkica i povlaka koje označavaju slova u abecedi i interpunkcijske znakove.

O anegdotama i tajnama dugoga braka

Jovica(66): "Živimo od 1.000 kuna mirovine pa radim sa svojim konjem Sokolom"

„Imam jednu dijelom tužnu priču. Zanimalo me, jer sam trebao putovati za Tuzlu, kakvo je vrijeme tamo. Rekao sam mu d pogleda kroz prozor i nek’ mi kaže. Čovjek je bio slijep, ja to nisam znao. Ovako inače, ima raznih priča.“- završio je tu temu gospodin Stanoje.

Sa svojom mirovinom je zadovoljan te kaže kako ima dovoljno. Nema za neki jako lagodan starački život, ali u redu je. Živi sa svojom ženom i u braku su već 57 godina. Tajna je u strpljenju, uvažavanju i veselju. Važno je raditi i ustupke kako bi se pregrmjele teške situacije koje život nosi.

Umirovljenik Stanoje (77): „Čovjek je bio slijep, ja to nisam znao“
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap