Umirovljenik popravlja brodove, a kaže kako mu posao i dalje nije dosadio

Ana Kanazir
27. veljače 2023.
Priče
A- A+

Dragan Ivandić je zadarski brodoelektričar koji u 67. godini i dalje radi. Njegovi popravci vezani uz struju su krenuli kada je još bio mali, odnosno kada je dobivao zvučnike iz Italije i pojačala. Ovdje se javila i ljubav prema glazbi pa je kao mlad napravio i svoju disko kuglu. Sada ovaj umirovljenik popravlja brodove, a prisjetio se i nekih drugih, davnih vremena.

Brodoelektričar s kovčegom hoda po rivi prema brodovima

Brodoelektričar Dragan | foto: Screenshot HRT

Iako je sve krenulo kada je bio mlad, kaže da posao sa strujom i dalje voli, a upravo je njega zovu kao prvu pomoć kada se nekome pokvari dio broda. Kaže kako će za njega biti posla sve dok bude brodova.

Damir Čakelić
Umirovljenik s nekoliko hobija: Sakuplja kovanice, radi brodove i iznajmljuje apartmane

Prisjetio se kako je izgledala njegova mladost i čime se tada bavio. Stalno je išao u Italiju kao brodoelektričar i tamo je na otpad išao po dijelove, a kupovao je i ploče. Pohvalio se i kako je kao mlađi napravio disko kuglu.

– Ja sam kuglu napravio. Kugla koja se vrti i svijetli onda je bila senzacija. Našli smo malo stiropora i onda smo bratu od mog kuma, koji je bio umjetnik, dali da polijepi komadiće ogledala. Nabavio sam elektromotor, zavidali smo ga za na plafon i spojili struju i on se lagano vrtio, ali kako je bio prejak motor onda smo nabavili motor jakosti 24 volta da ide sporije. A taj elektromotor je bio s jednog ventilatora iz kamiona, rekao je Dragan u reportaži Melite Šare za HRT.

Dodao je i kako se strujom bavio od malih nogu, a u brodovima struju popravlja posljednjih 35 do 40 godina. Kada ga pozovu zbog kvara na brodu, uvijek sa sobom nosi alat u kovčegu, a kaže i kako ga nakon toliko godina i dalje privlači ova vrsta posla. Iako većina brodova ima elektroniku, kaže kako se ne boji za svoj posao jer dok ima brodova, bit će i posla za njega.

Brodoelektričar s kovčegom hoda po rivi prema brodovima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap