Umirovljenik Darko (65): “Tek sam otišao u mirovinu pa žena i ja pravimo plan potrošnje”

Barbara Jurišić
10. travnja 2022.
Priče
A- A+

Gospodin Darko (65) nakon 43 godine staža čeka svoju drugu mirovinu. Cijeli radni vijek je proveo u Belišću. Sada se u mirovini bavi volonterskim radom. Održava teniske terene. Kako je tek od nedavno u mirovini, sa svojom ženom pravi potrošački plan za budućnost.

Darko (65) na teniskim terenima u Belišću
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Svoj radni vijek 65-godišnji umirovljenik Darko proveo je u Belišću. Bavi se tenisom i većinu svojeg slobodnog vremena provodi volonterski. Održava teniske terene. Ostatak svojeg vremena provodi u šetnjama, a s unucima se druži kad ga posjete iz Njemačke. Pošto je tek od nedavno u mirovini, sa svojom ženom radi plan o budućoj potrošnji. Mladima savjetuje da otvore životno osiguranje jer će ih to na kraju spasiti.

U starosnu mirovinu otišao sa 43 godine staža

“Bio sam zaposlen u Kombinatu Belišće, Belišće d.d. i onda Duropak DS Smith i onda sam bio u Tvornici elektroopreme u Belišću i završio s 43 godine staža. Sada sam u starosnoj mirovini. U slobodno vrijeme, tamo od ‘90. godine, bavim se tenisom i sad sam ovdje domar i održavam terene ovako volonterski. Uglavnom ne radim ništa osim toga”- priča umirovljenik Darko.

Govori nam kako na tenisu uvijek ima nekih manjih anegdota jer treniraju i stariji i mlađi. Tu su, kaže, uvijek prisutna međugeneracijska podbadanja i neke interne šale među starijom ekipom. Osim što volonterski održava teniske terene, ide u šetnje ujutro i navečer. S unučadi se ne druži, ali samo zato što se nalaze u Njemačkoj. Kaže kako će mu doći za Uskrs i onda će se družiti.

“Na početku smo penzionerske priče”

“Od 1.2. sam u mirovini. Rješenje još nisam dobio, ali znam jer su mi javili. Bit će tu nešto oko 3.000 kuna, imamo nešto ušteđeno i žena ima oko 1.000 kuna. Sada nam je dobro. Sad pravimo neki raspored za budućnost, koja će biti potrošnja, ali ne žalimo se. Mislim, bilo bi bolje da je više, ali dobro je. Mi puno voća kupujemo. Jabuke su bile negdje do 7 kuna, sada su oko 10 kuna. Mislim da će se moći, ali ne znam. Na početku smo penzionerske priče”- zaključio je gospodin Darko.

Zaključio je kako bi mirovine trebale biti veće, ali da bi se plaće trebale isto povećati kako bi to bilo moguće. Za Vladine mjere u obliku vaučera i energetskog dodatka smatra kako je svaka pomoć dobrodošla onima koji imaju manje.

Mladima savjetuje osiguranje, jer to će ih jedino spasiti

Mihajlo (67): "Vaučeri nam ne trebaju, dajte nam veću mirovinu!"

“Mladi koji tek počinju raditi, ako rade ovdje kod nas, s tim malim plaćama, bilo bi jako dobro da si ugovaraju životno osiguranje u nekakvim provjerenim osiguravateljskim kućama. To će ih jedino na kraju spasiti. Mi kad smo počinjali raditi, toga i je i nije bilo, ali nitko nije o tome mislio. Znam iskustva nekih prijatelja i mislim da je to, za sad, jedina opcija da, kad jednog dana odeš u mirovinu, imaš osjetnu pomoć. To mi jedini konkretan i, po mom, najbolji savjet”- završio je gospodin Darko.

Umirovljenik Darko (65): “Tek sam otišao u mirovinu pa žena i ja pravimo plan potrošnje”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap