Umirovljenici s Jaruna: “Mi se zabavimo i sa deset kuna. Plešemo, putujemo i uživamo”

Jasmina Grgurić
26. ožujka 2019.
Priče
A- A+

Udruga umirovljenika Gajevo prava je riznica smijeha, zabave i zajedničkih aktivnosti u zlatnoj dobi. Sa zagrebačkog Jaruna jednom mjesečno otisnu se putevima Lijepe naše. Družiti se u dobroj atmosferi, a pritom upoznati čari ostalih krajeva Hrvatske, njihov je cilj.

Jarunske umirovljenike zatekli smo u obilasku sisačkog Gradskog muzeja Foto: Mirovina.hr

“Došli smo na izlet. Obilazimo Sisak i okolicu, idemo u Gradski muzej, Stari grad i onda se vraćamo u Lekenik, tamo idemo na obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo obitelji Bešlić vidjeti uzgoj kaktusa pa u restoran Stari trami na ručak, muziku i ples sve do večernjih sati. Nemamo nikakvog sponzora, sami se financiramo i ne dobivamo jedne kune od nikoga. Imamo šparkasu u koju, kada možemo, na druženjima stavimo dvije, tri, pet kuna i tako se snalazimo. Ovaj cjelokupni izlet, sve ovo što sam vam nabrojala, košta 120 kuna” – kaže nam predsjednica Udruge, Marija Štendo.

Trenuci u kojima ne misle na probleme

Tako su već obišli Međimurje, Zagorje i Podravinu, a slijede Bjelovar i Kutina, Đakovo. A kada stignu ljetni mjeseci, onda putuju na jednodnevne izlete na Krk, Njivice, Omišalj, Selce… Sakupi ih se na svakom putovanju barem 50, a dobre atmosfere jednostavno nikada ne nedostaje.

Marija Štendo, predsjednica Udruge umirovljenika Gajevo Foto: Mirovina.hr

“Neću o mirovinama, one su takve kakve su. Volimo se družiti, imamo svaki četvrtak živu muziku i ples, tu se skupimo i zabavljamo, srijedom je druženje uz društvene igre, kartanje i šah. Mi se družimo i sa 10 kuna i pomažemo jedni drugima, odlazimo u posjet bolesnicima, vučemo ih da idu s nama i da se druže” – dodaje Štendo.

Da naprosto uživaju, opuštaju se i ne razmišljaju pritom o problemima te rado idu na ples koji ih posebno veseli, potvrđuje nam i 72-godišnja Marija koja kaže da joj je u mirovini – super! Njezin entuzijazam dijeli i 68-godišnja Željka Petrović.

“To je jedini trenutak kada se možemo opustiti i ne razmišljati. Uvijek gledamo neke druge rute pa da ih obiđemo, Hrvatska je lijepa, a druženje predivno zaista. Saznamo i nešto novo. Volje ima. Ne treba raditi do 67, odeš u mirovinu i nemaš više vremena uživati, pogotovo ako imaš dobru ekipu. Treba nešto i proživjeti. Nikome ne piše koliko će živjeti, a treba i uživati. I mladi će stići dobiti posao ako odemo koju godinu prije toga u mirovinu. Osim toga, mirovine su male, zakinuti smo radili mi do 60 ili do 67. Toliko radiš da bi na kraju imamo 2.200 kuna, a zimi su režije 1.600 kuna. Bakica pomaže sinu i unuku koliko može. Kad imaš unuka onda bakica mora malo dati nešto. Ima sedam godina. Mladoliki smo, ne damo se, plešemo i uživamo” – kaže energična Željka.

Željka, Franjo i Marija Foto: Mirovina.hr

Naše sugovornice “natjerale” su na zajedničku fotografiju i Franju Palčeca koji također uživa u druženju i izletima. Mnogo putuje i umirovljenica Anđela.

Odlična ekipa i druženje

“Ne koristim samo umirovljenike, idem i s prijateljicama preko turističkih agencija, koliko mogu zbog srca… Ovaj vikend sam u Italiji vjerojatno. Maksimalno putujem. Ne može se to od mirovine, ostalo mi je malo razlike kako sam iz kuće prešla u stan. Uvijek smo pokojni muž i ja voljeli putovati, uvijek smo išli autom, a sada ja idem sama” – priča nam 72-godišnja Anđela.

Umirovljenica Anđela obožava putovati Foto: Mirovina.hr

Udruzi su se nedavno priključile i 64-godišnja Vesna Mikulić te 64-godišnja Nada Abramović.

“Uživamo, izvanredno je, priključili smo se u udrugu nedavno. Odlična je udruga i zabava, novi ljudi koji su super… Baš je veselo, super se slažemo. U Zagrebu imaš toga koliko hoćeš” – kažu Vesna i Nada.

Foto: Mirovina.hr

Umirovljenici s Jaruna: “Mi se zabavimo i sa deset kuna. Plešemo, putujemo i uživamo”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap