Umirovljenica Nadja (85): ‘Bitno je biti pošten prema sebi, prema drugima i nastojati biti objektivan’

Ana Kanazir
16. listopada 2023.
Priče
A- A+

Neki umirovljenici u mirovini vode vrlo aktivan život i imaju ispunjen dan. Jedna od njih je i umirovljenica Nadja koja nam je ispričala da pohađa nekoliko radionica za umirovljenike, a saznali smo i što je prije radila, ali i kako je zadovoljna iznosom svoje mirovine.

Umirovljenica Nadja na ulici

Umirovljenica Nadja | Foto: Mirovina.hr

Umirovljenica Nadja ima 85 godina, a vodi vrlo aktivan život. Misli da u mirovini ne bi trebalo biti mjesta za stalno kukanje, a priznala nam je i kako je zadovoljna iznosom svoje mirovine, pogotovo od kada dobiva dio obiteljske mirovine.

‘Svaka aktivnost me veseli’

Za umirovljenike diljem Hrvatske postoje razne udruge ili klubovi koji organiziraju niz aktivnosti. O jednoj takvoj udruzi smo i pisali ovdje. Umirovljenica Nadja nam je otkrila i kako je ove aktivnosti vesele, ali i kako uskoro planira upisati nešto novo i korisno.

– U mirovini idem u gerontološki centar na ples, na vježbe i sada kreće seminar za bolje snalaženje na računalu pa bih i to probala jer imam strah. Dogodi se nešto i najradije ugasim računalo da nešto krivo ne napravim. Odlično mi je na ovim aktivnostima. Već je uhodana grupa i voditelji su dobri pa smo i mi zadovoljni. Svaka aktivnost nas veseli, rekla nam je umirovljenica.

Iznosom mirovine je zadovoljna

Iznos mirovine je mnogim umirovljenicima glavni izvor problema, a Nadja nam je otkrila kako joj puno pomaže 27 posto obiteljske mirovine koje dobiva. Prema zadnjim podacima, do 3. listopada HZMO je zaprimio 144.525 zahtjeva vezanih za obiteljsku mirovinu, a detalje možete čitati u ovom tekstu.

– Zadovoljna sam iznosom mirovine, posebno od kada sam dobila 27 posto mirovine muža, odnosno obiteljske mirovine. To mi je značajno popravilo situaciju u odnosu na kako je bilo prije. Sve što dobiješ u odnosu na ono što imaš te raduje. Nećemo kukati, tako je kako je, priznala je naša sugovornica.

Savjeta za umirovljenike nema, ali…

Ova 85-godišnjakinja nam je otkrila i kako je radila kao tajnica, ali i kako već jako dugo prima mirovinu.

– Bila sam tajnica cijeli život. Otišla sam u mirovinu 1991. godine. Dugo primam mirovinu. Životom u mirovini sam zadovoljna. Najvažnije je naći smisao u mirovini. Neki kukaju bez razloga, ne znam zašto. To je neki stil koji se razvio kod nas i mislim da je previše tog kukanja. Naravno da ima teških situacija i malih mirovina, i to onda stvarno je za kukanje, objasnila je Nadja.

Baš kao i sve umirovljenike koje sretnemo i Nadju smo pitali ima li kakav savjet za druge umirovljenike, a ponudila nam je vrlo zanimljiv odgovor.

– Nikada nisam ni djeci davala puno savjeta. Konkretan savjet nemam jer mi se znalo dogoditi u životu da me netko pita za savjet, a nikada nije poslušao što sam mu rekla. Svatko kroji svoju sudbinu i to je to. Nema generalne poruke. Bitno je biti pošten prema sebi, prema drugima, nastojati biti objektivan, što je jako teško, i to je cijela priča, rekla nam je za kraj 85-godišnjakinja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap