Umirovljenica Mira: “Radije uzmem knjigu, nego da se zamaram s političarima”

Jasmina Grgurić
19. siječnja 2019.
Priče
A- A+

“Hodam svaki dan i treniram, vježbam svaku večer. Preklopim stari poplun i stavim ga na pod pa radim vježbe. Malo se ti zglobovi razgibaju. Traži to vremena i discipline. Treba još i skuhati, oprati, svašta, a kažu da umirovljenici imaju vremena”

Umirovljenica Mira u mirovini nema više vremena nego prije Foto: Mirovina.hr

Umirovljenica Mira ima 77 godina. Do pune mirovine nedostajalo joj je dvije godine. Radni je vijek provela u trgovini i knjigovodstvu.

“Primjerena mirovina bila bi 4.000 kuna, s obzirom na današnje troškove. Srećom, imam supruga. No, što kada jedan ode? Država bi trebala omogućiti barem 50 posto mirovine pokojnog supružnika da bi se moglo preživjeti. Ovako uzmu vašu i daju 70 posto njegove. To je van pameti. Ni u starački dom ne možeš tako lako s tom socijalom” – priča gospođa Mira.

Ipak, dane si nastoji posložiti tako da ju loša strana hrvatske svakodnevice i mirovinskoga sustava ne obuzimaju previše.

“Radije uzmem knjigu pa čitam, umjesto da se zamaram s političarima. Hodam svaki dan i treniram, vježbam svaku večer. Preklopim stari poplun i stavim ga na pod pa radim vježbe. Malo se ti zglobovi razgibaju. Traži to vremena i discipline. Treba još i skuhati, oprati, svašta, a kažu da umirovljenici imaju vremena” – kaže Mira. 

Najteže joj pada, napominje, što radi koliko i prije, samo što je sada usporena pa joj je teže.

“Ništa meni u mirovini nije lakše. Dapače, onda su mi bile kćerke pri ruci pa su mi puno toga napravile. Sada je sve spalo na mene, a najviše me muči eto ta usporenost. Najgore je kuhanje. Ne znam više ni što bih skuhala. Jedan ima masnoću, drugi šećer, ne možeš više ni pripremiti bilo što” – ističe.

Kao najveći problem današnjice vidi narušene međuljudske odnose.

“Problem je što ljudi danas nisu zadovoljni, puno je zavisti i zlobe, a bez ikakve potrebe” – zaključuje 77-godišnja Mira.