Umirovljena profesorica brine o mačkama lutalicama u Splitu: ‘Stranci imaju više razumijevanja’

Milan Dalmacija
24. ožujka 2023.
Priče
A- A+

Kako Split nema azil za napuštene životinje, brigu o njima preuzele su udruge, volonteri, ali i građani. Među njima je i umirovljena profesorica Zrna Krstulović koja obilazi čopor od 21 mačke u Marmontovoj ulici.

Mačke | Foto: Ilustracija: VisualHunt

Drugi naš grad po veličini već odavno nema azil za napuštene životinje. Brigu o psima i mačkama lutalicama preuzele su udruge, volonteri, ali i Splićani dobre volje. Među njima su i umirovljenici.

– Prošle godine u proljeće preminuo je Mladen Ivanović, krajem prošle godine i Stipe Ćubelić, koji su brinuli o čoporu koji se nastanio na obližnjem bedemu. O mačkama godinama brinem po drugim kvartovima, i o ovima sam povremeno brinula, ali kada sam saznala za tužne vijesti više sam se angažirala. Dolazim u Marmontovu ulicu svaki dan i nosim im hranu, promijenim vodu, a po potrebi i neke druge stvari, ispričala je novinarki Dalmatinskog portala Antoniji Pešić umirovljena profesorica Zrna Krstulović.

Turistička atrakcija

Brine se o 21 mački u Marmontovoj, a nije jedina. Brojni turisti koji ondje prolaze fotografiraju se sa životinjama, a poneki i pomognu. Profesorica smatra da su mačke dio mediteranskog stila života, ali se pita i kakvu to poruku šaljemo u svijet.

Toni Krok
Topla priča iz Šibenika: Mačke lutalice su sretne jer o njima brine jedan umirovljenik

– One su postale atrakcija za strance, a primijetila sam i kako stranci imaju više razumijevanja za napuštene životinje od nas samih. Trudim se čistiti prostor na kojem one borave. Iako sam prešla 70., to mi nije teško, ali se pitam postoje li odgovorniji i mlađi za takvo nešto? Ljeti me turisti pitaju kako da im pomognu, često kažem da im ne treba ostavljati ostatke hrane, one su izbirljive, a najbolje im je donijeti hranu za mačke. Tako je jedna Amerikanka otišla u trgovinu i donijela preko 80 paketa hrane, a sterilizirala je i 11 mačaka, govori ona.

Iako su mačke već navikle na ljudsku prisutnost i svojevrsna su turistička atrakcija, žive u teškim uvjetima.

– Donijeli smo im stare deke, napravili smo i neke improvizirane nastambe, ali kada dođe zima teško je. Zaklon im je netko srušio, ali on nije neko trajno rješenje. Voljeli bi da se napravi nešto sistematično po ovom pitanju, počevši od činjenice kako Split nema azil, a onda da ulične mačke zbrinemo na način koji priliči jednom turističkom gradu, govori Zrna Krstulović.

Kvalitetniji suživot

Umirovljenica hrani mačke
Umirovljenica dobila bizarnu kaznu, a ako je plati imat će samo 40 eura za život

Za razliku od umirovljenice iz Pule koja je dobila kaznu zbog hranjenja mačaka, u Splitu očito takvih problema nema. Iako Zrna hrani mačke s puno ljubavi, smatra da bi trebalo voditi više računa o kvalitetnijem suživotu vlasti, građana i životinja lutalica.

– Procjenjuje se da na ulicama Istanbula živi više od milijun mačaka lutalica o kojima brinu gradske vlasti, ali i sami stanovnici. Mačke su tamo jedna od zanimljivosti o kojoj brojni turisti nakon posjeta gradu pričaju gotovo jednako kao o najvažnijim atrakcijama. Istanbulske lutalice su zbrinute gotovo bolje od nekih kućnih mačaka, svugdje su dobrodošle, a gradske vlasti na nekoliko su lokacija postavile mačje kućice u koje se one mogu skloniti u hladnim mjesecima. Na takav način i sami stanovnici mogu na adekvatan način samoinicijativno ostavljati hranu. To želim i u našem Splitu, tretman kakav imaju istanbulske mačke, zaključila je umirovljena profesorica Krstulović.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap