Svi već znaju surfati – penzići na tečaju informatike brzo upijaju znanje

Jelena Ratko
25. svibnja 2018.
Priče
A- A+

“Družimo se, komentiramo, lajkamo, šaljemo mailove, sve radimo”, govori Josip Iharoš, voditelj informatičkog tečaja za osobe starije dobi koji se u sklopu projekta “Svi smo protiv” provodi već gotovo sedam godina. Ovi umirovljenici zajedno se uče digitalnim vještinama četiri puta tjedno u zagrebačkoj Mamutici.

Foto: Jelena Ratko/Mirovina.hr

Tehnologija nudi brojne mogućnosti – putem interneta je moguće plaćati račune, naručivati namirnice iz dućana, rezervirati pregled kod liječnika, čitati novine, komunicirati i podizati službene dokumente. Ipak, to ne ide samo tako za one koji se nisu puno susretali s online svijetom. Za sve to potrebno je osnovno informatičko znanje koje je moguće savladati u samo mjesec dana, sudeći prema rezultatima polaznika početnog tečaja informatike koji smo posjetili oko dva tjedna nakon što je započeo.

Za ponavljače samo riječi hvale

Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“ osnovana je 2001. godine s ciljem promicanja i unaprjeđenja korištenja različitih tehnika vezanih uz upotrebu računala, a sve u cilju prevencije i borbe protiv ovisnosti, socijalne inkluzije osoba s invaliditetom te razvoja i unapređenja kvalitete njihova življenja. U početku je bila usmjerena na druge skupine, kao što su djeca i invalidi, a prije nešto manje od sedam godina pokrenut je i tečaj namijenjen umirovljenicima i starijim osobama koje imaju želju savladati moderne tehnologije.

Tečaj se održava četiri puta tjedno po dva školska sata, a traje mjesec dana, no po želji i dulje. Ima učenika koji ponavljaju po nekoliko mjeseci, kaže Iharoš, i dodaje kako se ponavljači, u ovom slučaju, smatraju naprednijima, a ne lošijima od ostalih.

Grupa koju smo posjetili do sad je usvojila sustav Windows 10 i program Microsoft Word. Polaznici su i naučili surfati internetom te skidati slike s interneta – što ih najviše veseli, kako kaže voditelj tečaja. Postoji i napredna grupa, u kojoj su polaznici koji ponavljaju tečaj već drugi ili treći mjesec za redom. U toj grupi, prihvaćaju se posebne želje individualnih polaznika, što se pokazalo kao najbolja metoda dosad – kada netko izrazi želju da usvoji neku informatičku vještinu, nju nauče svi polaznici.

Foto: Jelena Ratko/Mirovina.hr

Tijekom tog prvog mjeseca, smatra voditelj radionice, ne uči polaznike ničemu spektakularnom, no “treći mjesec su neki čak i na Facebooku”, kaže.  Trenutno tečaj broji dvadeset polaznika koji su raspodijeljeni u dvije grupe. “Neki su napredni i rade čuda”, ponosno govori voditelj radionice, kojega polaznici oslovljavaju s “učitelju”.

Jednostavna komunikacija dostupna i starijima

Mladen Plazibat, osnivač udruge Svi smo protiv, smatra kako se potreba za ovom vrstom obuke starije populacije pojavila prije nekoliko godina, kada je, kako kaže, “došao egzodus hrvatske mladeži na taj otok koji se zove Irska ili Njemačka” – stariji ljudi žele komunicirati s unucima koji žive u inozemstvu, a najjeftinija i najjednostavnija metoda za to je online razgovor.

Plazibat ističe kako su tijekom posljednjih par godina nekoliko puta za polaznike tečaja organizirali Skype video razgovore s “nekim od gradskih otaca” – kako naziva gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine. Uspostavljali su direktnu Skype vezu s gradskim uredima, a polaznici radionice mogli su postavljati pitanja i isprobavati opcije ovog servisa za online komunikaciju.

Foto: Jelena Ratko/Mirovina.hr

Tečaj godišnje broji oko tristo polaznika, a trenutno u Udruzi, za sve radionice koje organiziraju, ima nekoliko tisuća pristiglih prijava. Svi žele (naučiti) biti online. Plazibat ističe kako polaznike na radionici nastoje što manje opterećivati nepotrebnim stvarima.

“Učimo ih onome što im treba, dakle da znaju pronaći zašto ih žiga desno rame, kakvo će biti vrijeme sutra i da mogu vidjeti unuke preko Bare”, objašnjava.

Sva potrebna znanja

Umirovljenici na radionici znatiželjni su i željni znanja, a dosad su već, kažu naučili mnogo. Milica, umirovljenica koja je na radionici oko 20 dana, već zna poslati e-mail, pisati u Wordu i nabrojati dijelove od kojih se sastoji laptop. Kad bi krenula nabrajati što sve zna, kaže, ne bi stigla sve ispričati – “puno je toga”, govori.

Foto: Jelena Ratko/Mirovina.hr

Nada se da će do kraja tečaja naučiti uputnicu “slati tamo gdje treba – to se radi upravo Gmailom”, naučila je umirovljenica Milica.

Osim rada na računalu, polaznici imaju priliku naučiti kako raditi na tabletu, pametnim telefonima i drugim “modernim uređajima”. Po završetku tečaja, osim diplome o položenom ispitu, svi dobiju i CD s plesnim tečajem latino-američkih plesova – “tako da ne budu stalno za računalom, da ne postanu ovisnici”, šali se Plazibat.

 

Copy link
Powered by Social Snap