Šteheraj: ‘Želja je bila sačuvati tradiciju, ali i licitar opet staviti pod svjetla reflektora 21. stoljeća’

Ana Kanazir
11. prosinca 2022.
Priče
A- A+

Šteheraj je obrt iza kojeg stoji Renata Matica Špičko, a bavi se izradom licitara u različitim oblicima i za razne prigode. U samom radu joj pomaže i mama u mirovini, a većinu toga ipak radi sama. Proces izrade licitara nije nimalo lagan. Od pravljenja tijesta do konačnog proizvoda potrebno je mnogo vremena, a rezultat nekada ovisi o trenutnoj inspiraciji. Kako izgleda izrada ovih lijepih ukrasa ispričala nam je Renata, a otkrila je i kako će ove godine licitare pokloniti jednom domu za starije osobe.

srca licitari

srca licitari | foto: Facebook, Šteheraj

Licitari su tradicionalni suveniri, nastali od slatkog tijesta koji se radi po uvijek istoj recepturi, a njihova posebnost je u bojama, natpisima i ukrasima. Svaki licitar se u radionici Šteheraja radi ručno i upravo zato je svaki unikatan i drugačiji.

1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Želja je bila sačuvati tradiciju

Renata nam je rekla kako obrt postoji pet godina, ali se prije bavila izradom suvenira i kreativnih stvari, dok se licitarima počela baviti tek 2021. godine. Ipak, prvi susret s licitarima je imala kao mala jer su joj susjedi bili medičari, a sada joj je i suprug iz medičarske obitelji. Obrt je ime dobio po ‘šteherima’, odnosno metalnim rezačima kojima se utiskuje tijesto.

– Želja je bila sačuvati tradiciju, ali i licitar opet staviti na pozornicu i pod svjetla reflektora 21. stoljeća. Ne želim napisati uvesti, jer on je tu, samo onako sramežljivo, malo postrani, objašnjava nam Renata na naš upit zašto baš licitari.

Dodala je i kako je to jedan od rijetkih proizvoda za koji ne postoji prečac, već se sve radi od nule i svaki je ručni rad.

– Posao je to i ljubav u jednom pa se pamte samo lijepe stvari, kao kada kupac pošalje poruku koliko je oduševljen i zahvalan što smo recimo zajedno ispunili neku njihovu ideju/želju, rekla je Renata.

@steheraj#smallbusinesscheck #gingerbread #smallbusiness #hrvatska #handmade #croatia #kroatien #souvenir #lictaflores♬ Blow Your Mind (Mwahchallenge) – Dua Lipa

Izrada licitara nije nimalo lagana

Izrada licitara kreće izradom tijesta i pečenjem, dok završava ukrašavanjem, prodajom i dolaskom u ruke kupaca.

– Kreće se naravno od tijesta i pečenja. Nakon toga licitar se suši danima, tek kada je dobro osušen kreće se na bušenje licitara, a potom se licitari običnom iglom stavljaju na konac. Onda ide bojanje, osobno licitare bojim dva puta jer volim sjaj i punoću boje koju tako dobijem. Potom na red dolazi priprema ajza i ukrašavanje. Proces je to koji traje nešto duže i puno puta vam licitar prođe kroz ruke, objasnila nam je Renata i dodala kako je važan dio i nabava materijala, kao i izrada kalupa koji se rade pomoću 3D pisača, odnosno printera.

Samo tijesto se uvijek radi po sličnom receptu, koje se može malo promijeniti, pri čemu su glavni sastojci šećer, brašno i licitarske germe, a ajz je mješavina želatine, sirupa i škrobnog brašna. Bojanje se radi želatinom.

Kod izrade joj pomaže i mama koja stavlja licitare na konac, pakira i radi slične poslove, ono što može jer je posao malo specifičan, a kaže kako joj svaka pomoć, pa i ona najmanja puno znači.

licitari

licitari | foto: Facebook, Šteheraj

Ukrašavanje je jedan ples

Renata priznaje kako nerijetko radi svoje nijanse za bojanje i ukrašavanje licitara, ali i kako nekada kod ukrašavanja ostaje vjerna dosadašnjim radovima, dok nekada uvede novitete.

– Osobno se volim igrati bojama i oblicima tako da radim vlastite nijanse boja za bojanje i ukrašavanje. Posebno su mi drage pastelne boje, mislim da se to posebno vidi na Uskršnjem asortimanu i zahvalnicama za svatove jer su ružičasta srca posebno lijepo prihvaćena. Ukrašavanje je kombinacija stalne ponude i novoga. To je jedan ples, jednom nešto novo uskoro postane dio stalne ponude. Tako sve i nastaje i razvija se kompleksnost ukrašavanja. Vidi se i to po fotografijama licitara kad sam krenula i godinu dana kasnije. Kuda će me kreativnost odvesti, vidjet ćemo, otkriva nam Renata.

Što se oblika tiče, oni su plod inspiracije i kreativnosti. Naime prvo je vrijeme za promišljanje, a onda se isti taj oblik, odnosno kalup nacrta u programu za 3D modeliranje, nakon čega idu pripreme za printanje i onda nastaje print. Ova kreativka nam kaže kako kod printanja koristi prirodni materijal, odnosno materijal koji se izrađuje od kukuruznog škroba.

izrada licitara

Izrada licitara | foto: Facebook, Šteheraj

Licitari za svadbe i druge prigode

Licitari se u Šteheraju izrađuju za razne prigode. Tako se rade za pričesti, svatove, kao zahvalnice za goste od krštenja do djevojačkih, ali i kao pokloni u vrtićima i školama, bilo je i poslovnih poklona, a Renata kaže kako joj je pravi izazov bio napraviti molekulu estrogena za jednu ljekarnu. Radila je i ribice za vrtićku skupinu Ribice, dok je za jednu djevojačku večer radila suncokrete, a u trgovine na obali šalje sidra i školjkice. Priznaje nam kako su srce ipak i dalje najtraženije.

– Osmislila sam licitar koji je mali svijećnjak za lučice, u ponudi imam i licitare u okvirima, magnetiće. Želja mi je bila da licitar nađe svoje mjesto u kućama i da ga ljudi mogu uklopiti u prostor, da bude dio njihove priče svaki dan, otkrila nam je Renata.

Trenutno se na društvenim mrežama Šteheraja mogu vidjeti licitari iz božićne kolekcije u kojima se nalazi 14 različitih oblika. Od srca, cvjetića, rukavica, čizmica, djedica i anđela.

božićni licitari

Božićni licitari | foto: Facebook, Šteheraj

Licitare poklanja i domovima za starije osobe

Saznali smo i jednu zanimljivost. Naime, Renata je prošle godine krenula s akcijom koja je hvale vrijedna. Jednom je domu za starije osobe u Osijeku poklonila licitare, a isto planira napraviti i ove godine.

– Ako se dobro sjećam bilo je to preko Udruge Duhovnost osječkih studenata DUHOS, oni su se javili na moju objavu. Izradili su još dekupaž kutijice i za korisnike doma napravili male paketiće s licitarima. Jako lijepa gesta s njihove strane. Po slikama koje sam imala priliku vidjeti, rekla bih da su korisnici bili oduševljeni.

Rekla nam je da će istu akciju ponoviti i ove godine.

– Znam da to ljude usrećuje, a proštenja je sve manje da bi se mogli kupiti, bar je tako za većinu, a znamo i kakve su mirovine. Ove godine ću ponoviti to, pa ako ima zainteresiranih, bit će mi drago da zaprate stranicu, uskoro ću krenuti s darivanjem.

Popularno
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.98 €
29.99 kn
Prelistajte katalog

Jar tablete

63, 75 ili 100 komada
11.94 €
89.96 kn
prije:
23.89 €
180.00 kn
Prelistajte katalog
3.85 €
29.01 kn
prije:
7.70 €
58.02 kn
Prelistajte katalog
9.28 €
69.92 kn
prije:
15.93 €
120.02 kn
Prelistaj katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap