Umirovljenici o ministru i ‘relativno visokom usklađivanju’: “Tako govore relativno pametni”

Josip Mihaljević
22. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Prosječni umirovljenik će sljedeći mjesec dobiti oko 60 kuna veću osnovicu mirovine. Novi ministar rada i mirovinskog sustava, čini se, zadovoljan je prvim usklađivanjem mirovina u svom mandatu od 2,44 posto. U jednoj rečenici kazao je kako je to 60 kuna povišice za prosječnu mirovinu i onda je sve to nazvao “relativno visokim usklađivanjem mirovina.” Pročitajte kako su umirovljenici reagirali na tu objavu.

Josip Aladrović u intervjuu Media servisa (Snimak zaslona/Youtube)

Josip Aladrović preuzeo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u ne toliko bajnom trenutku. Sindikati rada, obrazovanja i zdravstva ga pritišću sa svih strana, a usklađivanje mirovina trebala je biti rijetka pozitivna vijest. Međutim, kao i njegov prethodnik, nespretno se izrazio i povišicu od 60 kuna nazvao je “relativno visokim trendom usklađivanja.” Ako pitate umirovljenike, oni će vam reći da su nezadovoljni ne samo povišicom, nego i samom formulom usklađivanja koja svakom umirovljeniku za isti postotak povećava mirovinu.

Sve više njih je svjesno činjenice da usklađivanje mirovina ne povećava njihovu kupovnu moć, nego da će tih 60 kuna veće mirovine potrošiti na veće režije, veće cijene namirnica i općenito veće troškove života.

Na našoj Facebook stranici umirovljenike smo pitali je li 60 kuna povišice doista “relativno visoko usklađivanje”, a u nastavku donosimo njihove najbolje odgovore: