Snahe bakama brane viđati unuke: ‘Morala sam sudskim putem tražiti da ga vidim’

Jasmina Grgurić Zanze
1. siječnja 2024.
Priče
A- A+

Narušeni odnosi sa snahama, a nerijetko i s vlastitom djecom, dovode do toga da se roditeljima bračnih partnera, bakama i djedovima, zabranjuje viđati unuke. Da takvi slučajevi nisu rijetki, pokazuju iskustva Udruge za ravnopravno roditeljstvo koja provodi projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’. U komentarima na tekst o pismu bake kojoj snaha brani viđati unuke, brojne bake otkrile su da prolaze kroz istu muku.

Ilustracija | Pixabay

Potresno pismo bake i djeda čija snaha ne dopušta da viđaju unuke, kćeri od njihova pokojna sina, zbog čega su prisiljeni skidati fotografije s interneta te na taj način pratiti njihovo odrastanje, potaknulo je i druge umirovljenike da podijele svoja iskustva. Dio pisma objavili smo u tekstu o projektu ‘Baku i djeda svako dijete treba’ Udruge za ravnopravno roditeljstvo, o čemu više možete pročitati ovdje.

‘Draga bako, ja te razumijem u potpunosti…’

– S unukama i dalje ne kontaktiramo. S mobitelom skidamo slike s interneta, uramljujem ih i tako pratimo njihovo odrastanje. Živimo u nadi da će jednog dana doći k nama. Na Sve svete donijele su cvijeće i svijeće na tatin grob, dolaze u  tajnosti, da ih nitko ne vidi… Živimo u malom mjestu, a koliko slučajeva i pored živih očeva da unuci ne smiju svojim bakama i djedovima pa čak brane i muževima da posjećuju roditelje, napisala je, između ostaloga, ova nesretna baka.

Potresno pismo bake koja ne smije vidjeti unuke: 'Skidamo fotografije s interneta i tako pratimo njihovo odrastanje'

Da njihov slučaj nije toliko izoliran, potvrđuju i iskustva drugih djedova i baka u komentarima na tekst.

– Draga bako, ja te razumijem u potpunosti, jer sam i sama to proživjela da sam morala sudskim putem tražiti da viđam unuka, ali još uvijek se tješim da ima dragog Boga i da svakome podijeli po zasluzi, kad tad, napisala je baka Biserka.

Da je ista stvar i u njezinoj obitelji, povjerila je umirovljenica Marina koja kaže da prihvaća tu odluku, jer su roditelji tako odlučili pa svatko živi svoj život i nitko nikoga ne ugnjetava. Da nije sama, baki je poručila i gospođa Ivanka.

Unuke na drugom kontinentu ne viđa zbog snahe

– Odgojile sinove, bolje da nismo. Jedna žena okrene sina protiv majke tako da ni bratu ni ocu na sahranu ne dođe. Unuku dovede u drugo selo, ne da mi da ju vidim, ali postoji način i ja ju vidim putem interneta. Moja istina s kojom živim. Volim ih svim srcem, ali to nije moj sin kojeg sam odgojila. Svu sreću svijeta im želim, ali snajini roditelji su velika karika u svemu tome. Ipak, Bog je velik i sve moje suze on broji, napisala je Ivanka.

Melita Požgaj, tajnica HURR-a
Sve više djedova i baka traži pomoć: 'Snaha nam ne dopušta da vidimo unuke'

Gospođa Klementina navodi da ni ona ne viđa unuke, ali da joj ne pada na pamet da se bori za njih sudskim putem. Svaki roditelj je, smatra, odgovoran za svoju djecu i neka ih da viđati kome želi.

Baka Vjera unuke ima na drugom kontinentu, a zbog loših odnosa sa snahom više ih ne viđa.

– Moja je sudbina još gora, moji su na drugom kontinentu i nemam nikakva prava na unučad, a šest godina sam putovala svake godine da budem s njima. Sada ih rođena mater truje protiv mene, kome da se ja obratim? Moja je priča jako tužna i borim se sada da spasim sina koji je bolestan, jako tužno i teško, napisala je Vjera.

Baka Olgica kaže da su vidjeli kako majka stvara pritisak na unuke pa ne žele otežavati situaciju. Smatra da će djeca sama uvidjeti istinu kada malo odrastu.

Vlastita kći majci zabranjuje da vidi unuku

Vesni pak vlastita kćer ne da vidjeti unuku.

– Kći ne razgovara sa mnom i ne da mi da viđam njenu kćerku, a moju unuku, koja mi je sve na svijetu, napisala je Vesna.

Rad starijih osoba | Pexels
SUH i Vlada dogovorili: Bake i djedovi više neće plaćati alimentaciju

Ima i onih koji su se požalili da je baka ta koja ne želi viđati unuke, dok neki smatraju da svaka priča ima dvije strane pa da je možda problem i u bakama.

– Moja svekrva ne želi obavezu i želi unučad viđati samo kada ona to želi. Ja sam se s tim pomirila i ne ulazim u konflikte. A život ide pa ćemo vidjeti što će donijeti, otkriva Đina.

Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo javlja se sve više djedova i baka zbog neviđanja unuka, o čemu smo pisali ovdje. Upravo zato održavaju korisne radionice u sklopu višemjesečnog projekta ‘Baku i djeda svako dijete treba’. U njihovim savjetovalištima od stručnjaka, ali i baka koje su prošle sudski proces, bake i djedovi mogu dobiti pomoć te doznati kako riješiti ovu tešku obiteljsku situaciju. Novosti možete pratiti na njihovoj Facebook stranici na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap