Savjetovalište za starije osobe: Umirovljenici sve više traže pravnu, ali i psihološku pomoć

Jasmina Grgurić Zanze
24. veljače 2024.
Priče
A- A+

Jedinstveni projekt besplatnog pravnog i psihološkog savjetovališta za starije osobe u Velikoj Gorici provodi zagrebačka udruga Mobbing. Interes je ogroman, a građane najviše zanimaju imovinsko-pravni odnosi, ostvarivanje mirovinskih prava i plaćanje poreza. Uz to, dominiraju i narušeni odnosi u obitelji, usamljenost i žalovanje. Starijim osobama sva ta pitanja pomažu riješiti pravnica Olivera Ilijaš i psihijatrica Katja Galić Čaleta. O projektu smo razgovarali s predsjednicom udruge Mobbing, Jadrankom Apostolovski koja nam je ispričala sve o dosadašnjim iskustvima, ali i programima koje provode za starije osobe.

Besplatno pravno i psihološko savjetovalište za starije | Udruga Mobbing

Besplatno pravno i psihološko savjetovalište za starije | Udruga Mobbing

Više od stotinu građana dosad je posjetilo besplatno pravno i psihološko savjetovalište za starije osobe koje, prema projektu zagrebačke udruge Mobbing, u Velikoj Gorici djeluje od početka lipnja prošle, a trajat će do kraja svibnja ove godine. Na brojne pravne i psihološke dileme starijim osobama važne odgovore kroz nekoliko mjesečnih termina daju pravnica Olivera Ilijaš i psihijatrica Katja Galić Ćaleta, o čemu smo pisali ovdje.

O interesu starijih građana najbolje govori to da planiraju uvesti češće termine. Zbog kojih situacija starije osobe najčešće dolaze po pomoć u razgovoru za Mirovina.hr ispričala je Jadranka Apostolovski, predsjednica Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga.

Kako ste došli na ideju da pokrenute program pravne i psihološke pomoći baš za starije osobe? Takvu uslugu većina gradova nema, a potreba je velika.

Kroz naša savjetovanja i pravnu pomoć koju pružamo u zagrebačkoj Udruzi Mobbing, ali i kroz ranije projekte koje smo provodili, vidjeli smo da postoji velika potreba upravo za starije osobe. Čak nam se i zbog mobbinga obraćaju umirovljenici koji su zaposleni. Oni bi radije putovali svijetom i išli na Sejšele, ali nažalost većina njih je prisiljena raditi za male plaće uz još manje mirovine. Mnogi od njih su ljuti što moraju raditi, s punim pravom.

S druge strane, kada već ne mogu putovati, onda i taj rad može biti koristan, ne samo financijski, nego da ostanu aktivni, nastave zajednici davati svoja znanja i ostanu među ljudima. Sve je bolje nego nakon 40 godina rada doma gledati serije i razvijati depresiju uslijed usamljenosti. Naš pravnik Ivan Hranj ima veliko iskustvo iz područja mirovinskog sustava. Umirovljenici nam se često obraćaju za pravnu pomoć pa smo odlučili to proširiti na zaseban projekt u Velikoj Gorici.

Koja su najčešća pravna pitanja na koja umirovljenici traže odgovore?

damir jukica
Besplatna pravna pomoć i zaštita prava pacijenata: moćan alat kojeg Hrvati ne koriste

Uz ona klasična pitanja kako ostvariti obiteljsku mirovinu, invalidsku mirovinu te ostala brojna prava iz mirovinskog sustava i sustava socijalne skrbi, često ih zanima i kako podijeliti imovinu. Vezano za imovinsko-pravne odnose naša je pravnica Olivera Ilijaš, i sama odnedavna u mirovini, provela dva slučaja mirenja koja su uspješno završena. Razgovarala je prvo s jednom pa s drugom obitelji i tako su izbjegli financijski i psihički dugotrajno i mučno povlačenje po sudovima. Umirovljenike koji rade često zanima i kako će im se oporezivati plaća i mirovina, a dio starijih osoba u dilemi je i oko nadolazećeg inkluzivnog dodatka za osobe s invaliditetom. Potreba je toliko velika, da zbog interesa razmišljamo o tome da uvedemo dodatne termine za pravno savjetovalište.

Kada govorimo o psihološkoj pomoći, kako tu stvari stoje među starijom populacijom, koje su njihove potrebe na tom polju?

Narušeni odnosi u obitelji i usamljenost neka su od najčešćih pitanja, ali i žalovanje za preminulim supružnikom ili nekim drugim članom obitelji. Imamo slučaj jedne umirovljenice koja je iznenada ostala bez kćeri. Jedne večeri mahala joj je s balkona u znak pozdrava na odlasku, a ujutro su joj javili da je umrla.  Prošlo je dvije godine, ali proces žalovanja još nije završen. Imali smo također slučaj sukoba u obitelji koji je već graničio s nasiljem.

Naša specijalizantica psihijatrije vrlo je stručna, empatična i puna strpljenja te općenito ljudskih kvaliteta. Važno je da stručna osoba pojasni procese žalovanja, osnaži osobu, ohrabri je, a ponekad i prepozna neke znakove da je vrijeme za potražiti liječničku pomoć. Ponekad je dovoljno da ih netko sasluša, da je tu uz njih. Naime, mlađe i starije generacije, djeca i majke kako stare, komuniciraju na sve drugačiji način. Djeca često nemaju strpljenja saslušati nekoga, makar to bio i vlastiti roditelj, ako pričaju sporije ili u detalje. Već i sama to lagano kod sebe prepoznajem.

Na koji način pomažete starijim osobama kroz Udrugu mobbing?

Osim već spomenutih pravnih pitanja u slučaju rada u mirovini, imali smo nedavno slučaj 90-godišnjeg umirovljenika koji je prodao dio kuće, a kako nekretnina ima puno nasljednika, odnosno suvlasnika, htjeli su ga deložirati iz vlastita doma. Reagirali smo brzo, pronašli smo mu odvjetnika preko Komore pa će sve ipak ići na sud. Nadajmo se da će to dovoljno dugo trajati da može još poživjeti u vlastitom domu. Ako nekim slučajem i ne bude tako, prijavili smo ga u dom za starije osobe, tako da ne završi na ulici.

Umirovljenici su aktivni i kroz naš Klub umirovljenika koji nudi razne aktivnosti. Naša savjetovališta pri udruzi u Zagrebu uvijek su otvorena za starije osobe. Kada je riječ o psihološkoj pomoći, uz onu pravnu, imamo i socijalnu uslugu za starije osobe ‘Prijateljski poziv’.

Kako funkcionira ‘Prijateljski poziv’?

Prim. dr. sc. Paola Presečki, psihijatrica: Starijim osobama nije lako i ne treba to poricati

Dvije umirovljenice i dvije pripravnice, zaposlene u našoj udruzi, imaju po troje umirovljenika koji zbog bolesti ne mogu izlaziti iz kuće i sudjelovati u društvenim aktivnostima. Jednom tjedno ih nazovu pa pričaju po sat vremena o svemu, pjevaju. Puno im to znači, čekaju taj poziv koji se unaprijed dogovori i vesele mu se. Nažalost, djeca ih se rijetko sjete, ne dolaze im često pa su ti ljudi jako usamljeni, što često nosi rizik od razvoja depresije. U izolaciji se teško više radovati i onim stvarima koje su nas prije zanimale i veselile.

Tu je i usluga Prijevoz na poziv u sklopu koje osoba ima pravo jednom u tri mjeseca zatražiti da je se odveze da obavi nešto što je od njezina značaja u krugu od nekih 20-ak kilometara, jer mnogi od njih nemaju automobil ili nemaju koga pitati da im tako pomogne.

Besplatno pravno i psihološko savjetovanje u Veliko Gorici u terminu od 16 do 18 sati održava se 20 i 22. veljače, zatim 12.,14., 26. i 28. ožujka, u travnju 9., 11., 23. i 25, a u svibnju 7., 9., 21. i 23. dana u mjesecu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap