Radnička odmarališta u Jugoslaviji: Umirovljenica nam je ispričala kako je ljetovanje izgledalo u bivšoj državi

Ana Kanazir
12. kolovoza 2023.
Priče
A- A+

U bivšoj Jugoslaviji je postojalo puno radničkih odmarališta, a velik dio njih se nalazio i u Hrvatskoj. Ova odmarališta raznih poduzeća svojim su radnicima nudila smještaj, hranu, razne aktivnosti, ali i odmor. Nažalost, ova odmarališta danas više ne rade, dok su neka i potpuno propala ili su prodana.

Umirovljenica Branka s bratom ispred odmarališta u Malinskoj

Umirovljenica Branka s bratom i susjedom na plaži radničkog odmarališta u Malinskoj | Foto: Privatna arhiva

Radnička odmarališta su u Jugoslaviji bila vrlo popularna i nudila su radnicima pravi odmor. Tamo su dolazile cijele obitelji, a ovakav odmor se pamtio dugi niz godina. U radničkim odmaralištima su izvan sezone nerijetko ljetovali i umirovljenici. Svoje iskustvo i sjećanja na ovakav način ljetovanja je s nama podijelila umirovljenica Branka.

Gdje su nestala radnička odmarališta? Privatizacijom uništena mnogima jedina šansa za ljetovanje

U izgradnji su financijski sudjelovali radnici

Odmarališta su često nudila i razne načine rekreacije, a u sklopu njih su bili restorani ili igrališta. Za njihovu izgradnju su novac izdvajali sami radnici, a u zamjenu su u njih dolazili ljetovati po povoljnim, točnije simboličnim cijenama koje su danas nezamislive.

Kako smo pisali u ovom tekstu, krajem osamdesetih godina, Hrvatska je imala 76.000 ležajeva u 634 radnička odmarališta. Ipak, 2008. godine je preostalo oko 11.000 ležajeva u radničkim odmaralištima. U obrazloženju prijedloga Zakona o ugo­stiteljskoj djelatnosti iz 2006. stoji kako je „funkcija odmarališta kao socijalne kategorije, koja su kao objekt reguli­rana važećim Zakonom, odbačena već novelom Zakona iz 2001. godine određivanjem da samo ugostitelj može u njima pružati ugostiteljske usluge, te se ocjenjuje da takve postojeće objekte treba u potpunosti komercijalizirati. Tako danas pojam radničkih odmarališta u takvom obliku više ne postoji.

Da su tada bila drugačija vremena i da je radnik stvarno imao vrijednost pokazuje i posebna vrsta regresa K-15 koji je uveden 1947. godine, a koji su dobivali radnici za godišnji odmor, u lipnju ili srpnju.

Propalo radničko odmaralište u Kuparima

Radničko odmaralište u Kuparima | Foto: Visual Hunt, AdamCohn

Odmarališta na Jadranu

Iako je odmarališta na Jadranu bilo stvarno mnogo, a bila su u vlasništvu raznih tvrtki, mi ćemo navesti samo neka od njih.

1. Makarska

Na području općine Gradac u Makarskoj bilo je ukupno 11 radnički odmarališta raznih tvrtki. Neka od njih su svojim gostima nudila posebne aktivnosti, dok su druga pak bila posebna zbog svoje lokacije i prvog reda do mora.

2. Odmaralište Ika

Ovo odmaralište se nalazilo blizu Opatije, a nudilo je poglede na more i okolicu.

3. Odmaralište Kupari

Na samom jugu naše zemlje, u blizini Dubrovnika smjestilo se ovo posebno odmaralište. Bilo je poznato po luksuznim hotelima, ali i po prekrasnim plažama. Baš kao i danas, i tada je Dubrovnik bio sinonim za luksuzno ljetovanje.

4. Odmarališta na Krku

Na Krku je postojalo više odmarališta, u raznim gradovima i mjestima. Tako se umirovljenica Blanka (86) prisjetila svojeg ljetovanja u odmaralištu u Omišlju gdje je bilo puno zabave i raznih aktivnosti. Kako nam je rekla, kuglalo se, kartalo, ali i kuhalo. Dodala je i da su to bila neka druga vremena.

5. Odmaralište Puntizela

Puntizela je bilo popularno odmaralište u blizini Pule, a radnici su ga posebno voljeli zbog lijepih plaža i bogate ponude za rekreaciju.

Osim ovih odmarališta, postojala su i mnoga druga u raznim mjestima diljem Hrvatske, a sva su nudila bogate sadržaje za radnike, ali i za umirovljenike. Tada su si umirovljenici mogli priuštiti ljetovanje, a niske cijene odmarališta su im svakako išle na ruku. Danas rijetko koji umirovljenik ima novac za jednodnevne izlete, o čemu smo više pisali u ovom tekstu.

Branka u Velom Lošinju

Branka u Velom Lošinju | Foto: Privatna arhiva

Iskustvo umirovljenice

Umirovljenica Branka (72) nam je ispričala kako izgledalo njezino ljetovanje u radničkim odmaralištima. Naime, ona je prvi puta u odmaralište išla kada je imala osam ili devet godina i to u Veli Lošinj, a nešto kasnije kada je bila nešto starija je išla u Malinsku na Krku.

– Prvi puta sam u odmaralište išla u Veli Lošinj s maminom vjenčanom kumom. Ona je radila kao učiteljica u Goljaku, domu i školi za djecu s posebnim potrebama. To mi je bilo prvo iskustvo da i djeca s paralizom i drugim tjelesnim nedostacima vole more i kupanje i da su dobri prijatelji. Sjećam se da sam se dobro uklopila i igrala se s njima.

Nakon toga je u ranijem djetinjstvu s mamom koja je radila u tadašnjoj Gospodarskoj komori Grada Zagreba išla na odmaralište u Malinsku na otok Krk.

– Komora je imala veliki kompleks s puno drvenih kuća u prekrasnoj šumici. U svakoj kući bile su četiri sobe i kupaona (mislim). U sklopu odmarališta bio je veliki restoran u kojem smo svi iz kućica imali kompletni pansion. Plaža je bila odmah ispod restorana. Bilo je puno djece i cijele dane smo se kupali i uživali. Posebno mi je ostalo u sjećanju put do odmarališta. Prvo vlakom do Rijeke, zatim brodom do luke u Malinskoj. Tamo nas je čekao domar odmarališta i malom brodicom prevozio do uvale kod odmarališta.

Dodala je i kako se sjeća da je više puta cijela obitelj ljetovala zajedno, ali i da joj je mama kod šnajderice šivala posebnu odjeću za ta ljetovanja jer je bila šefica u Komori i morala se lijepo odjenuti, a onda je i Branka imala isto šivani kompletić.

Nažalost, ovo odmaralište je, baš kao i sva ostala, propalo s godinama, ali je Komora potom kupila apartmane u većoj zgradi u mjestu Punat na otoku Krku. Brankina mama je svake godine rezervirala tamo apartman za sebe i unuku, a imala je mogućnost i iznajmiti apartman za Branku koja je tamo ljetovala dvije godine s bratom i dečkom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap