Podigle su 40 generacija Vrsaraca i otišle u mirovinu: Odgojiteljice iz vrtića ističu da bi ponovno radile isti posao

Milan Dalmacija
2. siječnja 2023.
Priče
A- A+

Odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Tići u Vrsaru, Franka Gerometta i Ida Šantić s Novom su godinom otišle u mirovinu. Više od 40 godina odgajale su nove generacije vrsarske djece, a uglas ponavljaju kako će dalje nastaviti pomagati unutar svojih obitelji, a i šire.

Odgojiteljice iz Vrsara, Franka Gerometta i Ida Šantić idu u mirovinu | Foto: Tanja Kocijančić/Istria Terra Magica

Iako je to tendencija u mirovinskim sustavima diljem svijeta, dulji radni vijek je još uvijek teško ostvariv. Kod nas su pojedini političari čak izjavljivali da su oni s manje od 40 godina staža – malo radili. No, to svakako nisu mogli reći za dvije odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Tići u Vrsaru, koje su s posljednjim danom 2022. godine otišle u mirovinu.

Franka Gerometta je u tom vrtiću odradila 42 godine i devet mjeseci, a njena kolegica Ida Šantić 41 i pol godinu. Za portal Istria Terra Magica prisjetile su se kako su počele raditi odmah nakon srednje škole, najprije kao pomoćne odgojiteljice u vrtiću koji je još djelovao u sklopu Osnovne škole Vladimir Nazor, a zatim su preuzele i “glavni” posao. Iako nisu uvijek radile zajedno, vrlo se dobro poznaju.

– Zatim smo radile kao dio Dječjeg vrtića Radost Poreč, a nakon osnutka Općine Vrsar, vrtić je postao samostalna ustanova – Dječji vrtić Tići Vrsar. Danas vrtić ima dvije jasličke skupine i tri vrtićke u Vrsaru te jednu jasličku i dvije vrtićke skupine u područnom vrtiću u Funtani. Obje smo radile i u jaslicama i u vrtiću, bile smo u više navrata kolegice u skupini, kao i ova zadnja četiri mjeseca prije mirovine, govore one.

Više od 40 godina u istom vrtiću

Kažu da ih je oduvijek, pa tako i u posljednje dane, rad s djecom veselio i ispunjavao. Dodaju da su se trudile pomagati djeci te biti podrška i pomoć roditeljima, kao i na početku svog radnog vijeka. Osim dugog radnog vijeka, kod njih je kuriozitet i to što su cijelo vrijeme radile u istom vrtiću, iako je on s vremenom mijenjao svoj naziv.

– U Vrsaru živimo, imamo obitelj, a i radom u ovom vrtiću bile smo zadovoljne. Vrsar je malo mjesto, gdje se svi poznajemo, pa je tako od 1980. prošlo jako mnogo generacija djece. Ta su djeca danas roditelji čija djeca pohađaju isti vrtić, pa je komunikacija s njima puno lakša. Dosada nismo brojale generacije, ali sigurno ih je bilo više od deset, istaknule su Franka i Ida.

Ponovno bi izabrale isti posao

Uglas ponavljaju kako bi ponovno izabrale isti posao, ali kako to nije moguće, ostat će aktivne na druge načine. Dok će Ida svoje slobodno vrijeme u mirovini posvetiti obitelji i unuku, Franka će nastaviti pomagati.

– Brigu za vrtićku djecu zamijenit ću brigom za starije u svojoj obitelji. Ostat ću uključena u aktivnosti Društva Naša djeca Vrsar, čija sam članica od osnivanja, a i malo vremena posvetiti sebi, zaključila je ona u razgovoru za portal Terra Istria Magica.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap