Patronažna sestra iskreno o svojem poslu: ‘Mi tu pokušavamo učiniti i izvući od sebe i pacijenta najbolje’

Ana Kanazir
13. svibnja 2024.
Priče
A- A+

Međunarodni dan medicinskih sestara obilježio se u nedjelju diljem Hrvatske, a između ostaloga je tako i na splitskoj rivi u petak održana posebna javnozdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka. Upravo su dijabetes i hipertenzija dvije najčešće kronične bolesti koje se mogu otkriti ovakvim javnozdravstvenim akcijama, a potom se dalje djeluje, kako nam je rekla patronažna sestra Kata Šućur. Upravo je upućivanje na javnozdravstvene preglede i rad s kroničnim bolesnicima jedan dio posla patronažnih sestara. Iskoristili smo priliku i pitali sugovornicu kako zapravo izgleda njezin dan i koliko joj je težak posao, a kao najvažnije je istaknula suradnju između liječnika obiteljske medicine i palijative.

Plakat za patronažnu djelatnosti i patronažna sestra Kata

Patronažna sestra Kata | Foto: mirovina.hr

Patronažne sestre brinu o osobama starijim od 65 godina, kao i rodiljama, novorođenčadi i o palijativnim pacijentima. Povodom Međunarodnog dana sestara pričali smo s patronažnom sestrom Šućur koja nam je otkrila detalje svojeg posla, a istaknula je i važnost javnozdravstvenih akcija.

Liječnik vadi krv pacijentu
Novi preventivni programi: Neke detalje još treba doraditi, a cilj je smanjiti smrtnost od raka

‘Ne mijenjamo se pa nas pacijenti poznaju’

Posao patronažne sestre obuhvaća odlazak u dom pacijenata, a sve se odvija u suradnji s obiteljskim liječnicima, ali i drugim medicinskim djelatnicima. Patronažnu sestru Katu smo sreli na splitskoj rivi na javnozdravstvenoj akciji mjerenja šećera i tlaka u sklopu Međunarodnog dana medicinskih sestara. Objasnila nam je kako njezin posao zapravo izgleda na terenu.

– Patronažne sestre u svojem svakodnevnom radu imaju na skrbi starije osobe, 65 godina i više, a brinu i o svim kroničnim bolesnicima. Njih posjećujemo u njihovom domu, a radimo i na druge načine s njima. Kroz radove u maloj grupi, kroz radove u gradskom kotaru, kroz javnozdravstvene akcije, iako je najveći dio našeg radnog dana zapravo posjet pacijentu u njihovom domu. Patronažna sestra skrbi za otprilike 5.100 stanovnika jednog određenog gradskog područja, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoji 91 patronažna sestra i ne mijenjamo se često što ima i dobre rezultate jer nas pacijenti poznaju i mi poznajemo svoj teren. Mi smo patronažne sestre za cjelokupno stanovništvo, za rodilje i novorođenčad pa sve do palijative, rekla nam je Kata Šućur.

Suradnja s obiteljskim liječnicima je važna

Patronažne sestre imaju velik raspon djelovanja i brinu o više različitih dobnih skupina. Uz to, patronažne sestre imaju ulogu i educiranja pacijenata u njihovim domovima, sve kako bi im zdravlje bilo što bolje, ali i kako bi se odazvali na preventivne preglede.

– Surađujemo s obiteljskim liječnicima koji nam šalju pacijente, obiteljski liječnici nam prijavljuju pacijente koji imaju zdravstvenu njegu, a patronažna sestra je dužna za vrijeme pružanja njege jednom mjesečno obići pacijenta i obavijestiti obiteljskog liječnika o do tada provedenoj njezi i potrebi daljnjeg provođenja. U obvezi smo pronalaziti i sami pacijente kroničare. Imamo i dobru suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo povodom preventivnih akcija kojima se neki pacijenti ne odazovu, iako su dobili poziv pa ih mi posjetimo u njihovom domu i objasnimo im zbog čega su preventivni pregledi ranog otkrivanja raka važni. Neki pacijenti u poznim godinama nekada ne mogu ni dobro shvatiti o čemu se tu radi pa ih mi u kućnoj posjeti o svemu obavijestimo. Mi smo na određenom terenu pokrivamo sve i mi smo na neki način ‘Katica za sve’, ispričala nam je sugovornica.

Kako zapravo izgleda posao patronažne sestre?

Što se tiče samog posla Kata nam je otkrila kako ona svoj posao voli i kako joj nije nimalo težak. Jednako tako, dodala je kako najviše voli posjet rodiljama i novorođenčadi.

– Ja radim 43 godine i posao patronažne sestre me još uvijek oduševljava. Namjeravam ovo raditi do 65. godine, što je još malo. To je posao koji je u kući pacijenta i patronažna sestra je u njegovoj kući sama s njim. Mi znamo koje su naše uloge. Mi nismo liječnici, ne određujemo terapiju, ne liječimo pacijente, ali mi moramo mnogo toga znati da znamo treba li pacijenta hitno uputiti liječniku ili ga treba kontrolirati kroz dva dana. Ovaj posao je meni, što se tiče sestrinstva, najbolji dio posla, priznala je sugovornica.

Dodala je kako uopće ne nalazi teškoću u poslu. Ipak, otkrila je kako neki pacijenti nekada ne poslušaju, ne uzimaju terapiju, ne provode pravilno prehranu pa onda patronažne sestre procjenjuju i psihofizički status pacijenta.

– Neki poslušaju odmah, neki poslušaju nakon petog dolaska, a neki ne poslušaju nikad. Mi tu pokušavamo učiniti i izvući od sebe i pacijenta najbolje. U našem poslu nema garancije. Mi se uvijek trudimo. Posao uopće nije težak, dapače, još uvijek uživam u svojem poslu, kazala nam je Kata.

Osim posla patronažne sestre, sugovornica nam je ispričala o samoj palijativi, koja je, kako kaže, u Splitu na visokoj razini.

– Do prije par godina nismo imali palijativu u Splitu. Sada imamo palijativu i stacionar. Mi usko surađujemo s kolegicama koje rade palijativu tako da nam prijavljuju palijativne pacijente koji se liječe u svojem domu pa ih mi onda posjećujemo. Svi radimo zajedno u korist pacijenta i pomažemo koliko možemo. Možemo pružiti psihološku pomoć pacijentu i obitelji i provesti postupke koji se mogu provesti u kući pacijenta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap