Ova 102-godišnja Ukrajinka preživjela je Holodomor i Drugi svjetski rat, a sad pomaže snajperistima

Milan Dalmacija
12. veljače 2023.
Priče
A- A+

Ukrajinka Ljubov Jaroš ima 102 godine. Preživjela je Drugi svjetski rat i tri velike gladi, od kojih je jedna bila i Holodomor, odnosno Staljinova čistka Ukrajinaca. Njeni unuci sad brane zemlju od postrojbi Vladimira Putina, a ona od jute izrađuje kamuflažu za snajperiste.

Ljubov Jaroš je 102-godišnja Ukrajinka koja od jute izrađuje kamuflaže za snajperiste | Foto: Twitter/Holodomor Museum, CNN

Iako su ratovi i gladi odnijele mnogo života, ima i onih koji su ih preživjeli i, gotovo prkosno, nastavili sa životom. Takvu je sudbinu nekoliko puta prošla 102-godišnja Ukrajinka, Ljubov Jaroš. Preživjela je Drugi svjetski rat i tri gladi, uključujući i Holodomor (gladomor), Staljinovu represivnu politiku koja je, između ostalog, rezultirala oduzimanjem poljoprivrednih i industrijskih dobara, što je dovelo do velike gladi i smrti stotina tisuća osoba na prostoru današnje Ukrajine. Jedini zapisi iz tog vremena odnose se na zabilježena sjećanja ljudi poput Ljubove Jaroš.

– Nismo imali što jesti. Jeli smo lipovo lišće i koprivu. Samonikle biljke smo mljeli u brašno, pekli i jeli. To je ono što smo jeli tijekom gladi, rekla je Jaroš reporterima CNN-a koje je ugostila u svom skromnom domu u selu Hodorkivu, oko dva sata vožnje zapadno od Kijeva.

Sjećanja su se vratila

Tada je izgubila starijeg brata i sestru, a sad bi mogla unuke. Naime, troje unuka priključilo se ukrajinskoj vojsci u obrani zemlje od naleta ruskih postrojbi. Odmah su joj se vratila sjećanja s početka tridesetih godina prošlog stoljeća.

– Mala djeca su umirala od gladi. Njihova tijela ubačena su u kamion. Iskopali su veliku rupu i sve ih ubacili. Bez ikakve ceremonije su nasuli zemlju, ispričala je Jaroš.

Sudjeluje u obrani zemlje

Dok je razgovarala s reporterima, dvojica volontera su joj donijela jutenu tkaninu. Ona također sudjeluje u obrani svoje zemlje, koliko može. Od jute radi kamuflaže za snajperiste. Pokretom prstom preko vrata daje do znanja što misli o Rusima. Kao i većina Ukrajinaca, smatra da Putin svojom agresijom želi učiniti isto što i Staljin prije 90 godina.

Postoji široki konsenzus da je Holodomor bio genocid nad Ukrajincima, no žučna se rasprava vodi oko toga jesu li genocid i sadašnje Putinove vojne akcije, iako nitko ne dvoji da su u proteklih gotovo godinu dana počinjeni brojni ratni zločini te zločini protiv čovječnosti, piše CNN.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap