Obiteljski centar Split: ‘Mogućnost razgovora može biti djelić u brizi za dobrobit umirovljeničke dobi’

Ana Kanazir
25. svibnja 2024.
Priče
A- A+

Obiteljski centar djeluje u Splitu, a nudi usluge savjetovanja, pri čemu su neki od korisnika upravo starije osobe. Starije osobe tako po čašicu razgovora dolaze iz nekoliko razloga, a kako nam je otkrila Maja Lipanović iz Obiteljskog centra, najčešće je to zbog djeca. Točnije, u jednom slučaju djeca traže pomoć za njih, a drugom su problem loši odnosi s kćerima i sinovima. Savjetovanje je potpuno besplatno, nekada se odvija i u više navrata, a osobama treće životne dobi može biti od značaja.

Starije osobe razgovaraju na klupi, u krugu psihologinja

Savjetovalište Obiteljski centar i Maja Lipanović | Foto: Pixabay, MabelAmber/mirovina.hr

Obiteljski centri su novije ustanove koje građanima pružaju usluge savjetovanja. Upravo jedan takav centar se nalazi i u Splitu, a mi smo od profesorice psihologije koja tamo radi otkrili s kojim se problemima javljaju umirovljenici.

Besplatno pravno i psihološko savjetovalište za starije | Udruga Mobbing
Savjetovalište za starije osobe: Umirovljenici sve više traže pravnu, ali i psihološku pomoć

Stariji građani najčešće dolaze zbog dvije stvari

Naša sugovornica nam je otkrila da postoje dva slučaja zbog kojih stariji dolaze potražiti pomoć u Obiteljski centar, a u oba su u središtu njihova djeca. Uz to, dotakla se i teme lošeg braka koji s godinama postaje samo još gori pa je i ovdje potrebna pomoć.

– Stariji građani s jedne strane dolaze zbog teškoća u starijoj dobi pa ih djeca pošalju zabrinuta za njih, a s druge strane dolaze zbog problema s djecom. Kada ih djeca dovedu onda se radi o preokretu u kvaliteti života zbog zdravstvenih teškoća ili zbog velikih promjena, pogotovo ako se radi o promjenama psihičke prirode ili problemima koje imaju udovci. Kada se javljaju sami zbog problema s djecom, najčešće se javljaju jer ih djeca zanemaruju ili prekidaju kontakt, a nekada su prisutne i agresivne situacije s djecom, kao i onemogućen kontakt s unucima. Ponekad se javljaju zbog bračnih problema, a to su posebno teške situacije jer je tada prostor za promjenom manji, rekla nam je psihologinja.

Dodaje kako veliki problem može biti loš brak u mlađim danima koji u poznim godinama samo još dodatno eskalira, a u tome je izuzetno važna pomoć djece. Upravo je jako važno da djeca budu prisutna i pri ruci, a to je nekada i jedino rješenje.

Kako zapravo izgleda savjetovanje?

Savjetovanje je zapravo razgovor koji se vodi u Obiteljskom centru. S osobom se tako razgovara o samoj situaciji u kojoj se nalazi, ali i o tome kako se može doći do željene promjene.

– Moje je iskustvo da obično to bude set razgovora od tri do šest, nekada i osam susreta, ovisno o situaciji. Najčešće osoba sama prepoznaje koja je dobit od situacije i što je dobila savjetovanjem. Mi ne dijelimo savjete, možda ponekad ideju i praktični savjet, ali mi zapravo razgovaramo s korisnicima. Ljudi razmatraju situaciju i prihvaćaju uvide, otkrila je sugovornica.

zagrljaji
Psihologinja o važnosti grljenja: 'Jedan zagrljaj može reći više nego 1.000 riječi, a utječe i na osjećaj povezanosti'

Koliki je doseg pomoći u savjetovalištu?

Saznali smo i koliko pomoći zapravo mogu dobiti starije osobe u savjetovalištu koje je besplatno. U prvom redu im razgovor može dati određene ideje kako napraviti preokret u životu, a nekima će i samo razgovor biti dovoljan.

– Doseg pomoći je onaj koji nudi razgovor. Razgovor nekada može biti pomažući da se dođe do nekog emocionalnog rasterećenja ili da se osobi potvrdi da je ono kroz što prolazi stvarno teško i jedan prijateljski odnos je do neke mjere pomažući. Ako dolazi do naglog pogoršanja zdravlja ili kada se radi o stresovima radi bolesti partnera i brojnih problema, tada samo savjetovanje ne može pomoći, objasnila nam je Lipanović.

Osim toga, savjetovanje dobro dođe i nudi mogućnost ugodnog druženja, kako kaže Lipanović, a dodaje kako savjetovanje ipak ima ograničeni doseg korisnosti, ovisno o situaciji. Kod situacija kada je prisutna neka vrsta agresije ili nasilja iz Obiteljskog centra u tom slučaju surađuju s policijom ili socijalnom službom.

– Sama mogućnost da nekoliko puta pričaju o svojem životu i da dobiju ideju i novu perspektivu situacije može biti osnažujuća i to je nešto. Savjetovanje i mogućnost razgovaranja može biti jedan djelić u brizi za dobrobit u umirovljeničkoj dobi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap