Psihologinja o važnosti grljenja: ‘Jedan zagrljaj može reći više nego 1.000 riječi, a utječe i na osjećaj povezanosti’

Ana Kanazir
21. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Svake godine se Svjetski dan zagrljaja obilježava 21. siječnja. Sama ideja ovog dana leži u tome da se potakne ljude da se češće grle, jer grljenje ima mnoge prednosti za organizam, ali i zdravlje. S time se slažu i brojni psiholozi, a tajnu čestog grljenja nam je otkrila i psihologinja Eva Jurković.

zagrljaji

Zagrljaji | foto: Pexels, Mirovina.hr

Zbog sve užurbanijeg načina života, nekada zaboravimo na one najjednostavnije stvari koje su besplatne, ali itekako poželjne i dobre za nas i naše tijelo. Jedna od njih su i zagrljaji. Donosimo vam nekoliko razloga zašto biste ovoj radnji trebali posvetiti puno više pažnje.

umirovljenica drži knjigu na koljenima i čita
Čitate li svojim unucima? Postoji jako dobar razlog zašto biste trebali početi

Grljenje je dobro za zdravlje

Kako kažu istraživanja, grljenje utječe pozitivno na zdravlje, pa tako na primjer smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, a to onda povoljno utječe i na imunološki sustav i sprječava pojavu brojnih stanja i bolesti. Osim toga, psihologinja Eva otkriva kako grljenje isto tako potiče oslobađanje dopamina i serotonina, neurotransmitera koji stvaraju osjećaj ugode i zadovoljstva. Potiče i oslobađanje endorfina, hormona koji smanjuje osjećaj boli i poboljšava cirkulaciju, a ima i važan učinak na emocije.

– Grljenje je važan aspekt bliskih odnosa – potiče stvaranje povezanosti koja je dublja i intimnija od one koja se može stvoriti kroz verbalnu komunikaciju. Jedan zagrljaj može reći više nego 1000 riječi – taj osjećaj pripadanja i povjerenja naglašen je lučenjem hormona ljubavi – oksitocina, rekla je psihologinja Jurković i dodala kako se grljenjem osjećamo i povezanijima s drugima.

Grljenje je važno za djecu

Grliti možete sve, a posebno je važan zagrljaj između majke i djeteta, kao i onaj između baka i djedova i njihovih unuka.

– Fizički kontakt izrazito je bitan za razvoj djece – psihološki, emocionalni i fizički. Djeca koja su više u fizičkom kontaktu s majkama u pravilu razviju kvalitetniju privrženost – s obzirom na to da su majke više u kontaktu s djecom, više su osjetljive na djetetove potrebe, zbog čega dijete dobiva zdravu sliku o sebi (Ja sam vrijedan pažnje), drugim ljudima (Drugi ljudi su dobri) i svijetu (Svijet je sigurno mjesto), što predstavlja kvalitetnu bazu za međuljudske, a osobito partnerske odnose u kasnijem životu, rekla nam je psihologinja.

Osim zagrljaja, unucima možete pomoći čitanjem. Otkriveno je da će djeca bolje razumjeti kada im čita odrasla osoba, mama, tata, baka ili djed, a to im onda može pomoći i kod učenja, o čemu smo pisali ovdje. S druge strane, druženje s unucima može pomoći i vama. Tako je novo istraživanje pokazalo da odlazak po unuke u školu ili vrtić ima brojne prednosti za mentalno zdravlje bake i djedova, o čemu možete čitati ovdje. Dakle, zagrlite još danas svoje najdraže i uživajte u blagodatima zagrljaja.

Copy link
Powered by Social Snap