Novinarka portala mirovina.hr Jasmina Grgurić dobila nagradu HND-a za internet novinarstvo u 2017. godini

Marko Matijević
11. veljače 2018.
Priče
A- A+

„Dobri duh“ Siska, Željko Vrđuka već 28 godina ima svoju radionicu čiji je imidž izgradio besplatnim radom za one koji nemaju, a nastavio i sa 67 godina u sklopu kućne radinosti na četiri sata dnevno. Njegovu priču je prvi dan postojanja portala mirovina.hr objavila naša novinarka Jasmina Grgurić. Važnost tog teksta prepoznalo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je Jasmini Grgurić dodijelilo nagradu za internet novinarstvo.

Nagrada ogranka HND-a za najbolji tekst na portalu u 2017. godini

Zlatna pera uručena su pobjednicima natječaja ogranka HND-a na novinarskom balu koji se u petak navečer održao u sisačkom hotelu Panonija. Najbolji rad za 2017. godinu izabran je u kategorijama novinske fotografije, snimateljskog rada, televizijskog, radijskog i tiskanog novinarstva te teksta objavljenog na portalu. Uz šestero dobitnika, dodijeljena su i jubilarna priznanja za rad u novinarstvu pojedincima i medijskim redakcijama, među kojima i za 20 godina Sisačkom tjedniku.

Nagradu za internet novinarstvo dobila je novinarka portala mirovina.hr Jasmina Grgurić za tekst “Umirovljeni postolar popravke djeci, starijima i sportašima – ne naplaćuje“.

Umirovljeni postolar popravke djeci, starijima i sportašima – ne naplaćuje

Više od 300 pari cipela ispunjava jedinu preostalu postolarsku radnju u središtu Siska, a koju od 1989. godine na posve neuobičajen način vodi sada već umirovljeni Željko Vrđuka. Dobrim duhom sugrađani ga ne zovu bez razloga, jer svatko tko je u bajkovitu radionicu ikada ušao, sjeća se da mu popravak barem jednom nije naplatio, a kada i je, onda je to uvijek bilo ispod svake tržišne vrijednosti. No, omiljeni postolar odavno je otišao i korak dalje tako što popravke predškolcima, profesionalnim sportašima i plesačima te starijima od 90 godina – nikada ne naplaćuje. Upravo zbog niske cijene, obuća u njegove majstorske ruke stiže čak iz Njemačke i Švicarske. U mirovinu je otišao prije skoro tri godine, ali čim je stavio ključ u bravu krenuo se raspitivati o mogućnostima nastavka poslovanja. Tim riječima Jasmina Grgurić opisala je postolarsku radnju Željka Vrđuke, a prigodne riječi odabrala je i za trenutak dobivanja nagrade.

“Nakon lanjskog priznanja za deset godina rada u struci, ova godina donijela je i Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva za najbolji novinski tekst objavljen na portalu u 2017. godini. Iako je riječ o godišnjoj nagradi HND-ova ogranka Sisačko-moslavačke županije, ona ima velik značaj, tim više jer je konkurencija u kategoriji internet novinarstva bila i najbrojnija. Zasluge pripadaju i portalu Mirovina.hr kojem je ovo veliko priznanje u svega tri mjeseca postojanja. To dokazuje da su i čitatelji i struka prepoznali koncept koji se prije svega obraća običnim ljudima, stavljajući ih u fokus svake priče. Ova o postolaru Željku Vrđuki nije osvojila samo žiri, nego i srca na stotine čitatelja diljem Hrvatske. Retke nagrađenog teksta ispisala je bajkovita postolarska radionica ispunjena njegovom plemenitošću, velikodušnošću, vedrom osobnošću i predanim davanjem zajednici kroz rad u mirovini. Kolika vrata kriju ljude koje često nazivamo „malima“, a zapravo su vrlo veliki. Kada nagradu gledam u kontekstu tih prepoznatih vrijednosti, mogu samo biti ponosna u ime portala Mirovina.hr. Poticaj je to za neprestano traganje za čovjekom kao temom. Ponekad posustajemo ne vidjevši uvijek smisao, ali dobrota nas uvijek nekako iznova iznenadi i dotakne. I ova nagrada dokaz je da idemo u dobrom pravcu i da trebamo javnosti približavati što više ovakvih životnih junaka. To su u konačnici potvrdili i naši čitatelji svojim više nego pozitivnim reakcijama.”, izjavila je novinarka portala mirovina.hr Jasmina Grgurić.

Jasmina Grgurić na fotografiji desno Snimio: Damir Pintarić/Novi Sisački tjednik

Kako smo na samom portalu prepoznali važnost teksta, fotografija gospodina Željka krasi naš Facebook page od samog početka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap