Najstariji stanovnik sela Rim je hodajuća enciklopedija tog mjesta, a zovu ga i papa rimski

Ana Kanazir
29. travnja 2023.
Priče
A- A+

Malo selo Rim nalazi se u Istri, pored gradića Roča, a upravo u ovom mjestu živi jedini starosjedilac i njegov najstariji stanovnik, 85-godišnji Milan Zornada koji ne miruje u mirovini. On se može smatrati hodajućom enciklopedijom mjesta jer zna baš sve o njemu, a nazivaju ga i papa rimski.

Milan Zoranda iz Rima

Milan Zoranda | foto: Gordana Čalić Šverko, Glas Istre

Milan Zornada ima 85 godina i uživa u mirovini. Poseban je po tome što je jedini stanovnik mjesta Rim u Istri koji je tamo rođen i koji tamo živi cijeli život. Upravo zato rado i priča o ovom mjestu o kojem zna sve detalje. Iako u mirovini, otkrio je kako je i dalje vrlo aktivan pa radi po voćnjaku i vrtu.

I dalje je vrlo aktivan u mirovini

Milan je radio 38 godina kao prometnik na željezničkoj stanici Roč, a bio je i predsjednik ročke podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske. Iako u mirovini, i dalje je vrlo vitalan i aktivan. Milan održava voćnjak s dvjesto stabala lješnjaka, sam kosi travu na oko pet tisuća četvornih metara otprilike pet puta na godinu, a zna i sve o svojem malom mjestu, piše Gordana Čalić Šverko za Glas Istre. 

Osim Milana, u mirovini su aktivni i mnogi drugi umirovljenici, a jedan od njih je i Slavek koji ima 96 godina, a koji nam je u ovom tekstu otkrio kako i dalje radi po vrtu.

Umirovljenik Slavek od 96 godina na tržnici
Slavek (96): 'U životu nisam prošao ništa lijepo, a sada radim u svom dvorištu i uživam u mirovini'

Nadimak mu je papa rimski

Ovaj 85-godišnjak u Rimu živi dugi niz godina, pa se sjeća i kako je nekada ovo mjesto izgledalo malo drugačije. Naime, nekada je u tom selu živjelo oko šezdeset stanovnika, a danas ih je tek deset.

– Milana našega zovem papa rimski. Pitate zašto? Pa najstariji je stanovnik sela Rim i jedini starosjedilac. Jedini je ovdje rođen, mi smo svi drugi došli, uključujući njegovu dragu pokojnu suprugu. I on je čovjek na kojega se uvijek možemo osloniti, rekla je stanovnica mjesta Branka Šesto za Glas Istre.

Ona je se u Rim doselila 2017. godine i to iz Zagreba, a kaže kako je živjeti u istarskom Rimu puno bolje nego živjeti u pravom Rimu i dodala kako uživa u miru i tišini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap