Od starog namještaja iz Juge napravio neobičan hotel – Yugodom

Josip Mihaljević
2. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Diplomirani kostimograf Mario Milaković je od jednog boravišnog muzeja napravio totalni hit. Naime, svaka soba je posvećena jednom desetljeću jugoslavenske kinematografije, a kaže da mu se gosti osjećaju kao jugoslaveni.

jugodom

Foto: FB stranica ”Yugodom”

Od boravišnog muzeja na Dorćolu, u centru Beograda, mladi diplomirani kostimograf napravio je jedan neobičan hotel. Svaki komadić namještaja u njemu je “made in Yugoslavia”.

Obiteljski stan s klasičnim debelim zidovima i praktičnim rasporedom odlučio je preurediti u muzej s prenoćištem. U početku je iznajmljivao samo jednu sobu i živio s gostima, a kada je gostiju bilo sve više – odlučio je cijeli stan pretvoriti u jedan jugoslavenski dom, donosi pricesadusom.com.

U razgovoru s gostima je shvatio kako im se ovaj stil itekako sviđa pa je proširio ponudu. Koncept Yugodoma je, kaže, nastao spontano.

jugodom

Foto: FB stranica “Yugodom”

Na studiju u Japanu spoznao je važnost lokalnih vrijednosti i kvalitetu koju bi kod kuće mogao preraditi i predstaviti na jedan drugačiji način.

“Apsurdno je u Beogradu imitirati Pariz i New York i ljudima koji dolaze od tamo i koji su proputovali svijet nuditi nešto što imaju kod kuće. Najbolje što im se može plasirati je dobar i autentičan proizvod”, kaže Mario.

jugodom

Foto: FB stranica “Yugodom”

Koristeći znanje stečeno na studijima primjenjene umjetnosti u Beogradu, sam je restaurirao namještaj. Obilazio je pijace i buvljake kako bi našao što više autentičnih detalja te kako bi sobe mogao urediti baš onako kako ih je zamislio.

yugodom

Foto: FB stranica “Yugodom”

Iako bi čovjek očekivao da će mu većina gostiju biti neka vrsta jugonostalgičara, Mario tvrdi kako je njih zapravo najmanje.

“Najmanje je jugonostalgičara, a najviše onih koji se vežu uz dizajn. Dođu mi gosti iz Kanade ili Australije koji nikad nisu bili u SFRJ, ali kažu, recimo, da ih sve ovo podsjeća na kuću njihove bake u Sydneyju. Moji gosti govore tim prelijepim univerzalnim jezikom dizajna”, priča Mario.

yugodom

Foto: FB stranica “Yugodom”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap