Ljekarna Male braće: Bili smo u jednoj od najstarijih ljekarni u Europi koja je i zaštićeno kulturno dobro

Ana Kanazir
31. ožujka 2024.
Priče
A- A+

Ljekarna Male braće je jedna od najstarijih i najdugotrajnijih ljekarni u Europi, a uz to je i zaštićeno kulturno dobro. Nalazi se u sklopu franjevačkog samostana, a pored nje se nalazi i klaustar. Ipak, ova ljekarna je posebna zbog svoje tradicije i pripravaka koji se prodaju, a koji su rađeni po staroj recepturi. Također, ova ljekarna ima bogatu povijest, a u nekoliko navrata je skoro prestala raditi, kako nam je ispričala magistra farmacije Maja Putica.

Maja Putica u ljekarni Male braće

Maja Putica u ljekarni Male braće | Foto: Mirovina.hr

Iako je ljekarna Male braće mala, ima stvarno posebnu atmosferu i osjeti se duh nekog drugog vremena čim u nju uđete. Ipak, ljekarna krije još neke tajne, a sve nam je ispričala magistra farmacije koja u njoj radi.

grlobolja
Grlobolja – kako se tretira i koje prirodne lijekove i pripravke koristiti?

Bogata povijest ljekarne

Ova ljekarna ima stvarno bogatu povijest. To je jedna od najstarijih ljekarni u Europi, osnovana je 1317. godine, pa je 2017. godine proslavila svoj 700. rođendan. Posebna je i zbog toga što od 14. stoljeća nije prestala raditi. Uz to, ima i bogatu povijest o kojoj nam je više rekla Putica.

– Ljekarna je osnovana za potrebe Bolesne braće, redovnika koji su tada ovdje živjeli. Poslije je postala javna i zato je bila u ovom prostoru da bi ljudima bila pristupačnija. Ona je donosila prihod za uzdržavanje samostana. U međuvremenu je, sredinom 18. stoljeća, Papa Benedikt XIV. zabranio javni karakter samostanskih ljekarni pa nisu mogle pružati usluge onima izvan samostana. Ipak, s obzirom na svoju tradiciju ova je stara ljekarna, uz pomoć Pape Pija VI. ipak djelovala za sve. Kada je Hrvatska došla pod Austro-Ugarsku vlast dogodilo se to da je vlast htjela zabraniti njezin rad jer nije bilo ljekarnika s diplomom. Tu je reagirao car Franjo Josip I. i na molbu samostana je omogućio da i dalje nastavi raditi dok netko od redovnika ne stekne diplomu. Prvi ljekarnik iz redova Franjevaca je bio Ivan Evanđelist Kuzmić, a od tada ljekarna radi po svim propisima, ispričala nam je sugovornica.

Pripravci po starim receptima

Ljekarna Male braće u Dubrovniku je odmah na početku Straduna. Nalazi se u pomalo skrivenom prolazu, ali to ne znači da nije posjećena. Naime, u bilo koje doba godine tamo se nalaze domaći, ali i strani posjetitelji koji kupuju posebne pripravke napravljene po starim recepturama.

– Sačuvano je jako puno starih receptura, oko 2.000 njih i ima jako puno knjiga. Recepture su stare, ali su se i mijenjale. Stare recepture su se zahvaljujući ljudima koji su tu radili održale i do danas. Da su bile drugačije okolnosti toga sada možda ne bi bilo, a tradicija bi se prekinula. Sastojci prije nisu bili jednaki kao što su danas pa se to onda i modificiralo tijekom godina. Sve se radi ručno, bez pomagala i strojeva, a sastojci su prirodni bez aditiva i konzervansa. Radi se stalno i u manjim serijama jer je potražnja velika, otkrila nam je Maja Putica.

Dodala je i kako pripravke rade dvije ili tri osobe i kako je to nekada jako teško, pogotovo ljeti. Putica je otkrila kako nema dovoljno farmaceutskih tehničara i farmaceuta, ali i kako je to specifičan posao koji ne može raditi baš svatko.

‘Raditi u ovakvoj ljekarni je stvarno posebno’

Kako nam je otkrila sugovornica, raditi u ovoj ljekarni je stvarno posebno, a otkrila nam je i što turisti najviše kupuju.

– Radim ovdje već jako dugo. Od 1972. godine sam počela raditi i sada sam pred mirovinu. Poseban je osjećaj. Povremeno sam radila i po drugim ljekarnama, međutim ovdje je najljepše, ovdje je posebna atmosfera. Kada pogledam kroz prozor vidim klaustar. Ovaj dio je kao da je izvučen iz gradske vreve. Kada se uđe, ovdje se osjeća neki mir. I ljudi koji dolaze ovdje isto to osjećaju pa su i oni sami nekako drugačiji, kazala nam je sugovornica.

Kako kaže, turisti najviše kupuju kremu od ruže, vodicu od ruže, a prodaju se još i kreme i ulja za tijelo, dok ljekarna radi i neke svoje kreme i masti. Naravno, uz to se mogu pronaći i uobičajeni lijekovi. U svakom slučaju, ako vas put navede u Dubrovnik, svakako posjetite ovu ljekarnu i uvjerite se sami u njezinu atmosferu.

Kako izgleda sama ljekarna, ali i klaustar i muzej pored nje možete vidjeti u videu ispod:

Copy link
Powered by Social Snap