Informatika u 70-ima: Danica je najstarija polaznica tečaja za rad na računalu

Jasmina Grgurić
31. siječnja 2019.
Priče
A- A+

“Lijepo je da se netko sjetio nas penzionera, jer mi smo nekada bili aktivni članovi ovoga društva, donosili odluke, a nakon toga stavljeni smo ad acta. Za nas umirovljenike Internet je prozor u svijet, da možemo uspostaviti kontakte s nekim osobama iz mladosti i informirati se.”

Osim što su učile, Mirjana, Blaženka i Jasenka su se i družile Foto: Mirovina.hr

Danica Tomić ima 72 godine, što joj priskrbljuje vrlo pohvalnu titulu najstarije od dvadesetak vrijednih polaznika informatičkog tečaja “50 plus” koji besplatno organizira sisačka Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac”.

Profil na Facebooku nema, ali razmislit će o tomu

“Jednostavno sam se htjela malo upoznati s područjem koje mi je do sada bilo potpuno nepoznato. Htjela sam steći barem osnove na računalu. Imala sam vrlo malo doticaja i to vrlo, vrlo davno kada sam radila u firmi. U svakom slučaju moram još malo vježbati pa da bi mogla reći kako se u potpunosti služim kompjuterom. Za nas umirovljenike to je prozor u svijet, da možemo uspostaviti kontakte s nekim osobama iz mladosti i informirati se. Profil na Facebooku nemam, moram još razmisliti malo hoću li se u to upustiti ili ne. Da moram poslati mail, snašla bi se nekako” – priča nam umirovljenica Danica.

Gospođa Danica najstarija je polaznica tečaja Foto: Mirovina.hr

Radila je u inozemstvu pa joj je takva i mirovina, nešto bolja od one za hrvatske prilike. Zadovoljna je, kaže, i može se živjeti. Tim više jer se kraj s krajem lakše sastavlja u dvoje, sa suprugovom mirovinom. Lijepo je, dodaje Danica, da se netko sjetio njih penzionera, jer su oni nekada bili aktivni članovi ovoga društva, donosili odluke, a nakon toga su stavljeni – ad acta.

“Motiviralo me da nešto naučim. Djeca imaju računalo pa da se i ja malo uključim. Super je bilo i jako sam zadovoljna. Znala sam vrlo malo, a sada sam znam dosta” – kaže  70-godišnja Mirjana Berek.

Došli s voljom i željom nešto naučiti

Jasenku Baliju (70) motivirala je sama informacija da ovako nešto postoji za njihovu dob, iako je, kako sama kaže, odavno prekoračila tu donju, 50 plus, granicu. Najviše je uživala u vremenu koje je provela s drugima, ponajviše dvoje mladih ljudi koji su im nesebično prenijeli znanje i približili im modernu tehnologiju. Nešto je znala i do sada, ali kući je pošla s novim znanjima. Za učenje, kaže, nikada nije kasno, jer vremena ima, a mozak treba trenirati, dok motivacije ne nedostaje.

Mozak treba trenirati, kaže Jasenka, a vremena za to ima Foto: Mirovina.hr

“U moje vrijeme nije bilo kompjutera. Nisam se susretala s tim pa sam sada zadovoljna, jer ipak znam više. Moram se još usavršiti” – kaže Blaženka Mikulić.

Zbog iskazana interesa, u svibnju ih čeka i napredni tečaj, kada će imati prilike naučiti još više.

“Vrlo su zahvalni, jer su došli ovdje da bi nešto naučili pa s njima nije problem raditi. Ono što ih razlikuje od djece je što stvarno imaju volju i želju naučiti nešto. Bilo je situacija kada su došli, a da nisu znali upaliti računalo, a bilo je i onih koji su došli ciljano naučiti dodatne stvari. Učili su word, excel i pretraživanje, pri čemu smo naglasak stavili na sigurno služenje internetom, s obzirom na učestale prijevare, pogotovo starijih osoba. Pretraživali smo vijesti i radili komunikaciju putem maila, koji mnogi nisu ni imali kada su došli” – kaže Ivan Rakarić koji je tečaj vodio s kolegicom Vanjom Sokolić.

 

Gospođa Blaženka zadovoljna je tečajem, ali mora se usavršiti Foto: Mirovina.hr

Mogu vam uzeti ono materijalno, ali znanje ne

Ravnateljica sisačke Knjižnice, Dubravka Šurlan čestitala je zlatnoj generaciji jučer prilikom dodjele potvrda za uspješno savladani tečaj.

“Znanje je nešto što se ne stječe samo diplomom, već čovjek ima potrebu cijeli život učiti. S obzirom da živimo u ovako turbulentnim vremenima, mogu vam uzeti sve, sva materijalna dobra, čak i dostojanstvo, ali znanje je ono što vam nitko ne može uzeti. Zato mi je drago da ste to prepoznali i pridružili se ovom programu” – rekla je Šurlan.

Uz predavača I. Rakarića potvrde su uručili dogradonačelnik i ravnateljica Foto: Mirovina.hr

Da za učenje, ali i stjecanje novih znanja, iskustava i prijateljstava nikada nije kasno, što je prijašnjih godina svojim primjerom dokazao i jedan 92-godišnji polaznik, kazao je polaznicima tečaja dogradonačelnik Marko Krička.

“Čestitam vam od srca što se se odlučili izvući iz sigurnog okruženja svoga doma i uobičajenih aktivnosti te probati nešto novo. Bez obzira na vaše godine, siguran sam da ćete u vremenu koje je ispred vas iskoristiti to znanje, jer nas tehnologija na to neprestano poziva” – zaključio je dogadonačelnik.

Informatika u 70-ima: Danica je najstarija polaznica tečaja za rad na računalu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap