Pola milijuna oboljelih od šećerne bolesti, imamo najveću smrtnost u Europi

Jasmina Grgurić Zanze
12. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Hrvatska ima gotovo 400.000 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da stvarna brojka doseže oko pola milijuna građana. Imamo najveću smrtnost od dijabetesa, zbog čega je od iznimne važnosti senzibilizirati i liječnike i građane. Zagrebačko dijabetičko društvo poziva na akciju u povodu Svjetskog dana dijabetesa 14. studenoga.

Mjerenje tlaka i šećera

Mjerenje tlaka i šećera | privatna arhiva

Od šećerne bolesti u Hrvatskoj, prema podacima CroDiab Registra za prošlu godinu, boluje 388.213 osoba. Ranija istraživanja ukazuju na to da tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu pa su procjene stvarnog broja oko pola milijuna građana. Hrvatska je zemlja s najvećom smrtnošću od dijabetesa u Europi od 2019. godine, prema podacima Eurostata. Troškovi liječenja komplikacija dijabetesa čine više od 80 posto ukupnih troškova liječenja.

Kronična bolest kao gorući nacionalni problem

ženska osoba mjeri glukozu u krvi mobitelom koji je prislonjen na senzor na ruci
Osobe s dijabetesom tipa 2 od sada mogu besplatno mjeriti glukozu u krvi i to pomoću mobitela

– Navedeni podaci ukazuju na to da je unatoč brojnim inicijativama i pomacima u skrbi dijabetesa, ova kronična bolest gorući nacionalni problem čije rješavanje podrazumijeva nužno uključivanje i suradljivost svih relevantnih dionika; zdravstvene administracije, liječnika, oboljelih i njihovih obitelji, kažu iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

U povodu Svjetskog dana dijabetesa, 14. studenoga, pozivaju na predstavljanje javnozdravstvene akcije „Utorak za dijabetes“ čiji je cilj senzibilizirati liječnike obiteljske medicine za dodatnu pažnju prema osobama s dijabetesom tipa 2 i smanjenje troškova liječenja komplikacija povezanih s dijabetesom.

Javnozdravstvena akcija će se održati u utorak u 10 sati u prostoru Zagrebačkog dijabetičkog društva (ZDD) na adresi Bauerova, 19, Zagreb.

Program obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa:

  • 10:00 Konferencija za medije – predstavljanje javnozdravstvene akcije Utorak za dijabetes
  • 10:00 – 17:00: Besplatno mjerenje šećera u krvi i savjetovanje s dijabetologom i nutricionistom
  • 15:00 – 17:00: Edukacija o korištenju mobilne aplikacije i senzora za bezbolno mjerenje glukoze
  • 18:00 Predavanje dr. sc. Ivane Kraljević: „Upoznajte svoj rizik, upoznajte se s odgovorom“
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap