Franjo (78): “Domovi su zbilja umirovljenički, jer su ih umirovljenici i napravili”

Barbara Jurišić
13. ožujka 2022.
Priče
A- A+

Gospodin Franjo (78) je cijeli radni vijek proveo radeći industrijske poslove. Još uvijek u slobodno vrijeme radi sitne popravke. Član je umirovljeničkog zbora Belami.

Franjo (78) u Belišću
Barbara Jurišić/Mirovina.hr

Odmah poslije mirovine, danas 78-godišnji Franjo otišao  je učlaniti se u Maticu umirovljenika u kojoj je i sada aktivan. Ispričao nam je o tome koliko Matica radi za umirovljenike i o tome kako postoje razne aktivnosti. Rekao je kako su današnji umirovljenici izgradili dom za starije. Još uvijek, povremeno, on sam radi sitne popravke volonterski.

“Završio sam industrijsku školu, odmah po završetku sam krenuo raditi u kombinatu. Zanimanje mi je VKV kovinotokar, to je srednja škola s praktičnom nastavom. To sam radio nekih 17 godina, poslije toga sam nekih 10-ak godina radio kao poslovođa, do rata. Za vrijeme rata sam otišao u tehnologiju i ostao sam to raditi do kraja radnog vijeka. Odradio sam puni radni staž” – priča gospodin Franjo.

Žali za tamburaškim orkestrom, ali sada pjeva u zboru

“Čim sam otišao u mirovinu, odmah sam se uključio u Maticu umirovljenika. U industrijskoj školi sam svirao tamburu u tamburaškom orkestru tri godine, napustio ga i to mi je žao, ali sam s pjesmom još uvijek bavim i pjevam u umirovljeničkom zboru Belami Belišće” – govori nam umirovljenik Franjo.

Govori nam o tome kako Matica umirovljenika ima mnoge projekte koji koriste umirovljenicima. Jedan od primjera je pomoć u kući. Također, postoje i razne aktivnosti u koje se mogu učlaniti. On sam je dosta toga popravljao u umirovljeničkom domu, jer kad vidi da nešto treba popraviti, odmah to i napravi. Kaže kako su današnji umirovljenici svojim doprinosima i odricanjima, dok su radili, dorađivali dom.

Dom je umirovljenički jer su ga umirovljenici i napravili

“Taj dom je zbilja umirovljenički dom jer su ga umirovljenici i napravili. Jako puno toga se napravilo samodoprinosima i projektima. Naravno, samo Belišće je puno napravilo. Napravilo se nogometno igralište, bazeni su se napravili, napravilo se dosta toga, tako i taj Dom. I mi ga sada koristimo. Grad Belišće nam još plaća struju i neke doprinose i s njima jako dobro surađujemo. Po tome svemu se vidi da Matica umirovljenika jako puno i radi.”

Dio radijatora na kojem se regulira jačina grijanja
Stižu vaučeri od 400 kuna za struju, plin... Evo tko će ih dobiti!

Govori nam kako će biti jako teško. Sada cijene žitarica, goriva i svega rastu zbog rata. Smatra da je trebalo kod nas u Hrvatskoj više napraviti po pitanju poljoprivrede, jer bi nam sada bilo lakše. Vidi se da Vlada nešto pokušava, ali da to nije dovoljno.  Smatra da kod nas poljoprivreda izumire. Ne može shvatiti da u današnje vrijeme, kada imamo resurse cijelog svijeta, mora doći do rata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap