Filmski umirovljenici: Na život Marice i Mijata najviše je utjecao događaj iz 1969. godine

Josip Mihaljević
17. lipnja 2019.
Priče
A- A+

Prije 50 godina, Marica (70) i Mijat (73) autostopom su obišli pola Europe. Na tom su se teško izborenom putovanju i zaručili, a sada kao umirovljenici razmišljaju da još jednom dignu palac gore uz cestu. Ako se ljudi dijele na one koji pitaju ‘zašto’ i ‘zašto ne’, Marica i Mijat su definitivno u ovoj drugoj skupini.

Marica (70) i Mijat (73) Barišić umirovljenici su s filmskom pričom iza sebe. Upoznali su se kao studenti pedagoške akademije u Slavonskom Brodu i shvatili da ih veže avanturistički duh, piše dnevnik.hr.

Avantura završila brakom dugim 50 godina

sretni umirovljenici

Najnovija generacija umirovljenika će redefinirati kako izgleda treća dob

Davne 1969. godine, uz jedva izborenu dozvolu Maričinih roditelja, krenuli su na put Europom najjeftinijom i najriskantnijom metodom – autostopom! Više od deset tisuća kilometara i 15 zemalja kasnije, izašli su s bogatim životnim iskustvom koje im je u mnogočemu odredilo živote.

“Roditelji nisu znali što je to autostop. Pa smo im rekli da želimo obići 15 zemalja autostopom; pa kako, nemate auto, kako ćete putovati?

Mi ćemo zaustavljati druge aute”, objasnila je Marica kako su nagovorili njene roditelje na odvažan put.

Prvi put su bez prijevoza i smještaja zaglavili već u susjednoj Sloveniji. Zaspali su pod vedrim nebom zagrnuti dekama i odlučno nastavili dalje. U Linzu su se već zaručili i krenuli dalje.

“Mi vam nismo bili kao hipici, znate, bili smo uredni. Često se događalo da oni stopiraju s jedne strane, mi s druge i nama prije stanu nego njima, čak i u Engleskoj”, kazala je Marica.

Kada su stigli u Manchester, gdje je živjela Maričina tetka, zaruke su polako prerastale u plan za vjenčanjem. Tamo su se nakratko zaposlili, kako bi uštedjeli za slavlje. Međutim, kako je engleskim zakonom punoljetnost propisana s 21 godinom, englesko vjenčanje je propalo:

“Pošto se tamo nismo vjenčali, mi smo to u ruksacimo nosili po cijelom putu nazad i onda smo se vjenčali 6. rujna 1969. godine u Slavonskom Brodu. Sad će biti 50 godina”, pričaju umirovljenici.

Spremaju se na novi put?

Ljubavni izazovi u starosti: Kako umjesto kritiziranja biti podrška partneru?

Danas uživaju u mirovini. Mijat izrađuje razne pedagoške materijale, igre i kvizove, a Marica radi rakije, eterična ulja i brine o cvijeću. Imaju dvojicu sinova, dočekali su unuke, a u školi su odgojili generacije i generacije.

Imaju još puno planova, a u prošlom putovanju nisu sve stigli posjetiti.

“Želja je, još nam je ostala Ukrajina i Rusija. To smo si bili zacrtali, to još nismo ostvarili i evo ako Bog da, mi već vjerujemo u to da će se i to ostvariti”, kaže Marica.

Ako nikako drugačije – onda dobrim starim načinom uz pomoć palca uperenog prema nebu.