Ljubavni izazovi u starosti: Kako umjesto kritiziranja biti podrška partneru?

Jasmina Grgurić
2. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Radionicu o braku i partnerstvu u trećoj dobi organizira riječka Matica umirovljenika. Prilika je to starijim osobama da doznaju nešto više o tome kako da u odnosu ostanu složni i jedno drugome podrška te koje su uobičajene zamke na zajedničkom putu…

Partnerstvo je iznimno važno u starijoj dobi Foto: Pexels

Ljubav nije rezervirana samo za mlade, a kvaliteta odnosa ništa manje važna u starijoj dobi, dapače. Međutim, društvo rijetko pridaje pažnju partnerstvu starijih osoba te se o toj temi rijetko govori. Češće je tako u fokusu zaljubljenost kao rana faza ljubavi među mlađim parovima. No, ono što je kasnije daleko važnije svakako je stvaranje odnosa koji se temelji na povjerenju i pružanju međusobne podrške kako starimo, što je daleko veći izazov.

Zajedničko vrijeme uz kritiziranje

Koliko je bračni ili partnerski odnos u mirovini važan znaju sami umirovljenici. Brojna istraživanja potvrdila su da kvaliteta naših odnosa utječe na razinu zadovoljstva životom, posebice kako starimo. Izazova je mnogo; djeca odlaze, što utječe na sam odnos, jedan ili oba partnera počnu više vremena provoditi kod kuće pa i zajedno nakon što oboje završe u mirovini. Takva velika životna promjena na neke utječe pozitivno i osnažuje odnos, dok drugima stvara probleme i svađe zbog učestalih kritika i osjetljivosti na međusobne loše navike. Dolaze i bolesti te razne nove obaveze koje svakako utječu i mijenjaju ustaljeni odnos.

Postavljaju se pitanja kako smanjiti kritičnost i očuvati kvalitetu braka u trećoj dobi, nositi se s utjecajem zdravstvenih teškoća partnera i što partneri u mirovini očekuju jedno od drugoga?

Izazovi novih ljubavi

Nadalje, tu su i umirovljenici koji su nakon rastave ili smrti bračnog partnera kao udovci pronašli nove ljubavi. Takvi odnosi uvelike se razlikuju od prijašnjih te se vrte oko međusobnih očekivanja.  Obitelj i prijatelji često različito reagiraju na njih pa se uz usklađivanje u novoj vezi, koja ih može obogatiti, moraju nositi s dodatnim izazovima.

Zanimljiva radionica na ovu temu za osobe starije dobi bit će održana u ponedjeljak u 10 sati u riječkom klubu Centar. Radionicu će voditi psihologinja Katarina Banov, a pozvani su kako članovi Matice umirovljenika, tako i ostali “penzići” koji žele doznati kako očuvati složan odnos i biti si uzajamna podrška, ali i koje su uobičajene zamke s kojima se mogu suočiti na zajedničkom putu u dvoje.