Emilija (70) maksimalno koristi umirovljeničke dane: ‘Što ćeš? U 70. godini života moraš početi piti neke tablete’

Luka Kalac
25. veljače 2024.
Priče
A- A+

Emilija je voditeljica podružnice Matice umirovljenika Osijek u Tenji, a otkrila nam je tajnu svog vitalnog izgleda u 71. godini života. Osječka umirovljenica smatra kako se uz fizičku aktivnost njezini vršnjaci zabavljaju, vesele, pjevaju druže, ali i vježbaju. Sve je bolje, kako kaže, od toga da u samoći sjedite pred televizorom. Unatoč stopostotnom invaliditetu, Emilija koristi svaki dan maksimalno.

Umirovljenica Emilija u Matici umirovljenika Osijek

Umirovljenica Emilija | Foto: mirovina.hr

Kako ispuniti sebe popunjavanjem svakog trenutka slobodnog vremena, najbolje zna Emilija, voditeljica podružnice Tenja u sklopu Matice umirovljenika Osijek. Umirovljenici s osječkog područja koji su željni aktivnog načina života i druženja su tamo dobrodošli. Nordijsko hodanje i tjelovježba samo su jedan od načina na koji si ispunjavaju vrijeme, a čime se još bave možete pročitati u ovom tekstu.

– Svakog prvog utorka u mjesecu imamo druženja jer nam dolaze iz Crvenog križa mjeriti krvni tlak i šećer u krvi. Uz to, imamo i ples svakog posljednjeg petka u mjesecu. Imamo raznih aktivnosti. Lijepo nam je i družimo se. Ove stare dane želimo iskoristiti maksimalno da nam bude lijepo i da se družimo. Bude nam prekrasno, rekla umirovljenica Emilija.

Druženja nekada i sada

Kroz razgovor, osvrnula se na to kako izgleda život prosječne umirovljenice u Osijeku.

– Dobro. Skromna sam, ali zadovoljna. Ova naša druženja nam ispunjavaju dan tako da jednostavno provodimo što manje vremena u samoći. To nam je najbitnije jer smatram da samoća smeta svakome, a pogotovo nama starijima. Što više druženja, više je i zdravlja, dodala je.

S obzirom na to da su se vremena promijenila, i način komunikacije nije više kao nekada pogotovo među mladima. Umirovljenica Emilija nam je pojasnila kako druženja izgledaju danas i usporedila s onim nekadašnjima. Tim je povodom otkrila druže li se ljudi kao nekada.

– Mi smo još ona stara generacija tako da se mi još uvijek i dosta družimo. Ovi mlađi, kad su i zajedno, najviše su na mobitelu i jako malo komuniciraju. Druženja kod nas ne fali jer mi pričamo, pjevamo, družimo se i tako. Valjda će mlade generacije to vidjeti od nas i one nastaviti tako, tvrdi optimistična Emilija.

Emilija preporučuje aktivan način života svojim vršnjacima

Da priče, pjesme i druženja ne nedostaje, potvrdila nam je voditeljica Emilija.

– Imamo razne vježbice za nas starije za koje koristimo pomagala poput strunjača i štapova za nordijsko hodanje. Primjerice, kada idemo na nordijsko hodanje, koristimo štapove, ali radimo i razne druge vježbe u dvorani, tvrdi voditeljica podružnice Tenja koja je u sklopu Matice umirovljenika Osijek.

Fizičku aktivnost preporučila bi i drugim umirovljenicima koji nisu odabrali takav način života,

– Sve je bolje, samo da u samoći ne sjedite pred televizorom. Bilo koja aktivnost je dobro došla svakom umirovljeniku. Što više druženja, priča i sličnog je definitivno preporuka, smatra Emilija koja je ponosna baka dvjema unukama.

Dvije unuke su njezina sreća

Jedna je od njih je već punoljetna, odnosno nedavno je napunila 18 godina, dok je druga, mlađa 16-godišnjakinja. One su njezin izvor sreće, istaknula je osječka umirovljenica.

Humans of Osijek, umirovljenik Miroslav iz Osijeka na biciklu.
Umirovljenik Miroslav (62): 'Nitko neće reći umirovljenicima da su oni platili Domovinski rat'

Inače, Emilija je već 20 godina u mirovini u koju nije otišla svojom voljom, već ju je na to natjerala zdravstveno stanje

– Od 2004. godine sam u mirovini. Nažalost, stopostotni sam invalid, ali nakon svih operacija, jako se dobro osjećam i tako i živim. Izjutra ustanem, hvala Bogu, i taj dan koristim maksimalno. Dan za danom, pojasnila je Emilija.

Tajna vitalnog izgleda

Sa zdravljem je prezadovoljna, a prisjetila se i i njene prijateljice koja joj je poručila: ‘Što ćeš? U 70. godini života moraš početi piti neke tablete’. Uto je doba Emilija imala malih poteškoća s krvnim tlakom, no uz pomoć tableta regulira svoje zdravlje zbog čega je zahvalna.

Unatoč takvoj nepovoljnoj zdravstvenoj situaciji, umirovljenica Emilija izgleda vitalno. Tajna njezinog izgleda su upravo način života koji zagovara godinama.

– Upravo te aktivnosti su zaslužne za izgled. Zavoljela sam ih jer ne volim samoću niti sjedenje u kući. To me valjda i drži, kao i vječno pozitivan pogled na život. Uvijek vjerujem da će biti bolje i vjerojatno sam zbog toga takva, zaključila Emilija.

U videu ispod možete pogledati i kako Emilija pjeva, ali i čuti pjesmu o umirovljenicima:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap