Doživjeti stotu: Vedri pradjed Janko proslavio 102. rođendan!

Jasmina Grgurić Zanze
1. kolovoza 2018.
Priče
A- A+

Pradjed Janko Grnja proslavio je 102. rođendan u krugu mnogobrojne obitelji. Blaga narav i pozitivna energija ovog vitalnog Osječanina ne napuštaju ni u dubokoj starosti koju duguje određenim receptima života. Otac desetero djece i djed više od 50 unučadi i praunučadi osjeća se, kaže, veselo, zadovoljno i ispunjeno.

Janko Grnja proslavio 102. rođendan Fot0: Privatna arhiva

Ponosan na svoga djeda, neopisiva je čast biti dijelom njegove obitelji!- tako unuk Mirko Lukić opisuje svoga djedu Janka Grnju, oca osmero djece i djeda više od 50 unučadi i praunučadi, koji je ove subote u krugu mnogobrojne obitelji proslavio 102. rođendan.

Tajna dugovječnosti

Blagost i pozitivna energija najbolje opisuju karakter dide Janka, a upravo su te njegove osobine ispunile i rođendansku proslavu održanu u dvorištu njegove kćeri Slavice u osječkom Donjem gradu. Upravo su okupljena djeca, unučad i praunučad njegova najveća radost, sreća i ponos. Fotografije s tog događaja, ali i one iz mladosti za portal Mirovina.hr ustupio nam je njegov unuk Mirko.

Nad povodom za ovako veliko slavlje nadvija se i neizbježno pitanje o tajni njegove dugovječnosti. Odgovor vrlo logičan i jednostavan, ali mnogima težak za pridržavanje; uzdržavanje od alkohola i cigareta, zdrava prehrana i izbjegavanje stresa.

Ovaj veseli i vitalni 102-godišnjak za Glas Slavonije ispričao je da se sa suprugom nikada u životu nije posvađao. S djecom je pak nesuglasice mirno rješavao, bez povišenih tonova, a još kao učenika nisu ga zanimale tuče i bedastoće koje su tada radili mangupi. Zato se radije družio s djevojčicama. I njegova djeca svjedoče o tomu kako je žene uvijek tretirao s najvećim poštovanjem.

Vjenčanje kao najljepši događaj

Čitavo jedno stoljeće dugo je razdoblje, no kao ono najljepše iz njega pamti upravo vjenčanje s pokojnom suprugom Katom, a nakon toga i trenutak kada je dobio sina, poznatog nogometaša Ivicu Grnju. Do Domovinskog rata imali su desetero djece, no dvoje ih je živote položilo za Domovinu koju je branilo čak petero njegovih potomaka.

Fotografija vjenčanja sa suprugom Katom Foto: Privatna arhiva

O čudnovatu životu Janka Grnje govori i podatak da je u 97. godini života zbog mrene bio gotovo potpuno slijep i to dvije godine. Nakon operacije iznova je progledao, što ga je beskrajno veselilo zbog ljubavi prema čitanju. Među njegovim knjigama brojne su one o geografiji uz zemljopisne karte koje proučava i preko njih prati potomke razasute po cijelomu svijetu.

Djed Janko nikada nije razmišljao o premještaju u starački dom, jer uživa u svojoj slobodi, a uz tolike članove obitelji nema vremena za usamljenost. Koliko je to dobro za njega, toliko je i za njegove potomke koji od dide imaju prilike učiti i dobivati mudre životne savjete.

“Osjećam se veselo, zadovoljno i ispunjeno”  – zaključio je u 102. godini života Janko Grnja.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap